کد خبر: ٣٠٠٠٤   نسخه چاپی  
  • تاریخ درج خبر:1402/09/11-١٧:٢٢

اخبار ایرانگردی

پارک کوه سنگی مشهد

کوهسنگی مشهد از زمان‌های بسیار دور تفرجگاه عموم بوده و توجه شاهان و بزرگان هر دوره، روز به روز بر اهمیت آن افزوده است. وجود کوه‌ها، دریاچه‌‌ها، باغ‌ها، موزه، مراکز هنری، امکانات فرهنگی و تفریحی موجود، هرساله گردشگران زیادی را به سوی این پارک جذب می‌کند و کمتر کسی است که در سفر به مشهد، از پارک کوهسنگی بازدید نکرده باشد.

 

برکه ـ پارک کوهسنگی یکی از جاهای دیدنی مشهد است که گردشگران و زائران این شهر می‌توانند ساعاتی خوش و طولانی را در کنار خانواده در آن سپری کنند. با ما همراه باشید تا شما را با پارک کوهسنگی، تاریخچه و امکانات آن آشنا کنیم.

  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، بلوار کلانتری، انتهای خیابان کوهسنگی، پارک کوهسنگی مشهد (مشاهده روی نقشه)
  • تلفن: ۸۴۰۰۲۶۵ ۰۵۱۳

کوهسنگی مشهد از مقاصد گردشگری و مکان های دیدنی استان خراسان رضوی است که در جنوب غربی مشهد در فاصله ۱۱٫۵ کیلومتری (حدود ۱۵ دقیقه) از مرکز شهر مشهد قرار دارد. این پارک دارای سه درب ورودی است و ورودی اصلی آن در انتهای خیابان کوهسنگی قرار دارد. درب شمالی پارک در خیابان ابوذر غفاری و درب دیگر در بزرگراه کلانتری واقع شده است.

فاصله پارک کوهسنگی تا حرم مطهر امام رضا، ۱۱٫۲ کیلومتر (حدود ۲۶ دقیقه) و تا فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد، ۱۳٫۳ کیلومتر (حدود ۱۷ دقیقه) است. این پارک تا راه‌آهن مشهد، ۱۲٫۶ کیلومتر (حدود ۲۱ دقیقه) و تا پایانه مسافربری مشهد ۶٫۸ کیلومتر (حدود ۱۰ دقیقه) فاصله دارد.

مسیر دسترسی کوهسنگی مشهد

برای دسترسی به کوهسنگی مشهد از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد و پایانه اتوبوس‌های مسافربری مشهد، می‌توان از تاکسی استفاده کرد. از ایستگاه راه‌آهن مشهد نیزدسترسی به‌وسیله اتوبوس یا تاکسی امکان‌پذیر است.

ایستگاه اتوبوس کوهسنگی در خیابان کوهسنگی و در نزدیکی پارک قرار گرفته است؛ به‌طوری که در عرض کمتر از دو دقیقه پیاده‌روی به پارک می‌رسید. همچنین ایستگاه مترو کوهسنگی دقیقا رو‌به‌روی درب شرقی پارک قرار دارد. فاصله این ایستگاه تا ورودی پارک نیز حدود دو دقیقه است.

تاریخچه پارک کوهسنگی

پارک کوهسنگی مشهد

منبع عکس: نیهون، عکاس: ناشناس

کوهسنگی مشهد از کوه های بسیار قدیمی شهر مشهد است و اهمیت تاریخی دارد. این منطقه از دوره حکومت صفویه و زمانی که شاه‌ عباس در سن ۱۶ سالگی در این مکان تاج شاهی را بر سر گذاشت، اهمیت ویژه‌ای پیدا کرد. سپس میرزا ابراهیم رضوی، از بزرگان دوره صفوی، در سال ۱۰۴۷ هجری شمسی در بخشی از دامنه این کوه  (بنام ایوان کوهسنگی) برای خود مقبره‌ای ساخت. ناصرالدین شاه قاجار نیز در سال ۱۲۸۴ هجری شمسی به این تفرجگاه سفر و از این مقبره دیدن کرد.

کوهسنگی تا سال ۱۳۱۰ هجری شمسی با ساختار طبیعی خود و وجود کوه‌های کم‌ارتفاع قابل صعود، آب‌و‌هوای معتدل، رودخانه‌های جاری و باغ‌های سرسبز به‌عنوان یک منطقه ییلاقی و تفرجگاه مردم محلی شناخته می‌شد. در سال ۱۳۱۸ با احداث ساختمانی دو طبقه به‌دست آلمانی‌ها، جدول‌کشی، نرده‌کشی و گل‌کاری به‌ پارک طبیعی تبدیل شد.

مجموعه کوهسنگی در سال ۱۳۴۰ هجری شمسی به‌وسیله یک خیابان اصلی بزرگ به شهر مشهد وصل شد؛ زمانی که در واقع در خارج از شهر مشهد واقع شده بود. این خیابان از پارک کوهسنگی تا راه‌آهن مشهد ادامه داشت و باعث رونق بیشتر این پارک شد. اولین باغ‌وحش شهر مشهد نیز در این پارک قرار داشت که بعدها به دلایلی تخریب شد.

علت نامگذاری پارک کوهسنگی

هنگامی که به کوهسنگی مشهد وارد می‌شوید، اولین چیزی که توجه شما را جلب می‌کند وجود دو قله سنگی در دو طرف پارک است. علت نامگذاری این پارک، وجود این دو کوه سنگی از رشته‌کوه بینالود است. پارک کوهسنگی از بالا و روی نقشه به‌صورت یک منطقه مثلثی شکل دیده می‌شود.

برای رسیدن به قله کوه‌ها، یک مسیر پلکانی و سنگی روی کوه شرقی وجود دارد. طول این مسیر ۱۳۰۰ متر است و از سه پلکان تشکیل شده است. پس از طی کردن مسیر، چشم‌انداز زیبایی از حرم مطهر امام رضا و شهر مشهد را مقابل خود خواهید دید.

آرامگاه‌های پارک کوهسنگی

آرامگاه میرزا ابراهیم رضوی در کوهسنگی مشهد

منبع عکس: آریو پرواز، عکاس: ناشناس

آرامگاه میرزا ابراهیم رضوی

میرزا ابراهیم رضوی بزرگترین واقف سادات رضوی و از نوادگان امام جواد (ع) است که در دوره صفوی آرامگاهی برای خود ساخت. این آرامگاه در دامنه کوهسنگی در محیطی سرسبز و آرام واقع شده و مقبره چند تن دیگر از بزرگان و عارفان آن دوره را در خود جای داده است. متاسفانه گذشت زمان این آرامگاه را در معرض تخریب و نابودی قرار داد که آستان قدس رضوی آن را مرمت کرد.

آرامگاه شیخ اسدالله یزدی 

هنگامی که از خیابان رودکی به کوهسنگی وارد شوید، پلی در دامنه کوهسنگی را بر سر راه خواهید دید. پس از عبور از پل به آرامگاه عرفا می‌رسید که در آن هشت قبر به‌شکل هشت‌ضلعی در کنار هم قرار گرفته‌اند. اولین قبر بزرگی که توجه شما را به خود جلب می‌کند، آرامگاه شیخ اسدالله یزدی است. این عارف وارسته در سال ۱۲۴۰ هجری شمسی به دنیا آمد و در سال ۱۳۰۵ هجری شمسی از دنیا رفت.  

آقا میرزا عسگری رضوی

یکی دیگر از قبرهایی که در آرامگاه عرفا قرار گرفته است، به آقا میرزا عسگری رضوی تعلق دارد؛ فردی که به‌ نام آقا بزرگ حکیم نیز شناخته می‌شد. آقا بزرگ حکیم در سال ۱۲۴۵ هجری شمسی در شهر مشهد به دنیا آمد. زندگی ایشان بسیار ساده و به دور از مسائل دنیوی بود. او تمام عمر خود را به تحصیل و تدریس علوم دینی گذراند. استاد مطهری نیز در ابتدای دوران تحصیل خود، آقا بزرگ حکیم را ملاقات کرد. مقبره پسر آقا میرزا عسگری نیز در این آرامگاه قرار دارد.

آرامگاه شیخ سیف‌ اللهی ایسی 

شیخ سیف اللهی ایسی از فقیهان بسیار عالم و متواضع بود که تمام عمر خود را به تحصیل و تربیت شاگردانی مانند آیت‌الله سیستانی و آیت‌الله خامنه‌ای سپری کرد. ایشان در سال ۱۲۷۸ هجری شمسی در آذربایجان به دنیا آمد و در سال ۱۳۴۱ هجری شمسی در آرامگاه عرفا در کوهسنگی به خاک سپرده شد.

جبل النور

جبل‌النور کوهسنگی

منبع عکس: ره بال آسمان، عکاس: ناشناس

به‌خاطر اهمیت کوهسنگی مشهد، در سال ۱۳۸۳ پیکر چند تن از شهدای گمنام جنگ تحمیلی را برفراز کوه‌های این پارک به خاک سپردند و از آن زمان به بعد، نام این کوه به جبل النور تغییر یافت. در کوهسنگی، زمانی که از مسیر اصلی به‌سمت قله کوه صعود می‌کنید، آبشاری را پیش رو دارید که در کنار آن اقامه نماز و دعای ندبه، توسل، کمیل و دعا برای شهدا انجام می‌شود.

مجسمه‌های کوهسنگی مشهد

در گذشته شهردار وقت میلان، تعدادی مجسمه زیبا از شاهکارهای دست هنرمندان ایتالیایی به شهردار مشهد هدیه کرد. از این مجسمه‌ها، دو عدد مجسمه شیر سنگی در قسمت ورودی پارک و دو تندیس انسانی در کنار استخر بزرگ کوهسنگی و رو‌به‌روی رستوران و تالار پارک قرار گرفتند. پس از انقلاب، مجسمه‌های انسانی و تاج نصب شده بر فراز کوه برداشته و به ‌جای آن مجسمه‌های دیگری در پارک نصب شدند.

منبع عکس اول: اسنپ تریپ، منبع عکس دوم: بلد، منبع عکس سوم و چهارم: ره بال آسمان،  عکاس‌ها: ناشناس

امکانات رفاهی و تفریحی پارک کوهسنگی

 پارک کوهسنگی مشهد پس از حرم امام‌رضا و آرامگاه فردوسی مشهد، سومین جاذبه دیدنی مشهد به شمار می‌رود. این پارک سرسبز و دیدنی، محیطی کاملا خانوادگی دارد و می‌توانید با خیال آسوده از بخش‌های گوناگون این پارک دیدن کنید. پارک کوهسنگی بعد از پارک ملت، دومین پارک بزرگ مشهد است.

پارک کوهسنگی از دوره پهلوی به یک مجموعه تفریحی و گردشگری تبدیل شده است. با امکانات موجود در این پارک، هر فردی با هر سن و علاقه‌ای جذب آن می‌شود. طراحی این بوستان به‌صورت هفت باغ به‌هم پیوسته است. این باغ‌ها با نام‌های باغ آرامگاه، باغ فرهنگی، باغ پذیرایی، باغ سنگی، باغ طبیعی، باغ ورزشی و باغ تفریحی شناخته می‌شوند و هرکدام بخشی از امکانات پارک را در خود جای داده‌اند.

مجتمع پذیرایی کوهسنگی

منبع عکس: رزروان، عکاس: ناشناس

باغ آرامگاه متعلق به میرزا ابراهیم رضوی است که در زمان شاه‌صفی در آن مقبره‌ای برای خود ساخت. رستوران‌های سنتی، کافه‌ها، رستوران فست‌فود و سالن جشن‌ها در باغ پذیرایی قرار دارند. باغ سنگی نیز شامل کوهسنگی، آبشار و محل استراحت گردشگران است و باغ طبیعی در قسمت جنوبی پارک، دریاچه‌ها را شامل می‌شود. باغ ورزشی و باغ تفریحی مکانی برای دوچرخه‌سواری، درشکه‌سواری و ورزش است و باغ فرهنگی شامل موزه بزرگ خراسان، آمفی تئاتر روباز، نمازخانه، مجموعه کودک و آینده می‌شود.

همچنین در طرح‌ توسعه پارک، دریاچه مصنوعی، جزیره پرندگان، استخر و دو مجموعه شهربازی سرپوشیده به پارک اضافه شده است. در سفر به کوهسنگی مشهد، بازدید از موزه بزرگ خراسان و بازار چارسوق کوهسنگی را فراموش نکنید.

موزه بزرگ خراسان

  • روزهای بازدید: همه روزه به‌جز دوشنبه‌ها 
  • موزه خراسان در روزهای ۲۸ صفر، ۲۱ رمضان، تاسوعا و عاشورا، ۲۵ شوال و ۱۴ خرداد تعطیل است.
  • ساعات بازدید: در ۶ ماه اول سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۹:۰۰ و در ۶ ماه دوم سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۷:۰۰
  • هزینه بازدید در سال ۱۴۰۰: پنج هزار تومان برای گردشگران ایرانی و ۵۰ هزار تومان برای گردشگران خارجی

مهم‌ترین ساختمان کوهسنگی، ساختمان موزه بزرگ خراسان محسوب می‌شود که سبک معماری آن از عمارت خورشید در کاخ کلات نادرشاه افشاری الگوبرداری شده و جلوه ویژه‌ای از هنر و زیبایی به این بنا داده است. در این موزه تاریخی، آثار مختلفی از جمله ابزار سنگی، شیشه‌ای، قطعات گچ‌بری، نسخه‌های خطی و چرمی وجود دارند که از شکوه خراسان در دوران باستان نشان دارد.

منبع عکس اول: ایرنا، منبع عکس دوم: تسنیم نیوز، منبع عکس سوم: ایران کجاست، منبع عکس چهارم: iqna، عکاس‌ها: ناشناس

موزه بزرگ خراسان با زیر بنایی نزدیک به ۱۸,۰۰۰ متر مربع و ارتفاع ۵۳ متر در ۱۲ طبقه در مجموعه فرهنگی و تفریحی کوهسنگی قرار دارد. از مکان‌های دیگر این موزه می‌توان به مخزن نگهداری اشیا منقول تاریخی، آزمایشگاه حفظ و مرمت اشیا تاریخی و کتابخانه اشاره کرد. این موزه به پیشرفته‌ترین امکانات امنیتی ضد حریق و ضد زلزله مجهز است. 

بازار چارسوق کوهسنگی

از امکانات دیگر کوهسنگی، بازار چارسوق یا همان چارسوق هنر است که در محوطه پارک کوهسنگی قرار دارد. از آنجا که شهر مشهد، همواره پر از گردشگر و زائر داخلی و خارجی است، احداث این بازار سبب ترویج فرهنگ و هنر ایران به دیگر کشورها می‌شود. در بازار چارسوق، صنایع دستی ایران و سایر شهرها برای فروش به گردشگران عرضه می‌شود.

منبع عکس‌ها: پرشین هتل، عکاس‌ها: ناشناس

بازار چارسوق دالان‌های متفاوتی دارد. در بعضی از آن‌ها تابلو فرش‌‌های دست‌بافت نفیس و در برخی دیگر صنایع دستی مانند شمع، سبد، لوازم دکوری و تزئینی عرضه می‌کنند؛ اما مهم‌ترین غرفه‌ها متعلق به تابلوهای رنگ روغن است. از صنایع دستی مهم دیگر این بازار می‌توان به دیزی‌های سنگی، قلیان‌های متنوع (قلیان شاه‌عباسی، قلیان عربی) و مجسمه‌های دست‌ساز اشاره کرد.

بهترین زمان بازدید از پارک کوهسنگی

کوهسنگی مشهد در تاریکی شب غرق در نورهای رنگی

منبع عکس: دوباره سفر، عکاس: ناشناس

کوهسنگی مشهد در تمام فصل‌ها زیبایی خاص خود را دارد و همواره صدها نفر در این پارک حضور دارند؛ با این‌حال می‌توان فصل بهار را برای تماشای شکوفه درختان و گل‌کاری‌های زیبای پارک و فصل تابستان را برای فرار از گرمای هوای شهر مشهد، بهترین زمان بازدید از کوهسنگی دانست. 

رفتن به پارک کوهسنگی در روز و شب مزایای خاص خود را دارد. گردشگران در طول روز می‌توانند برای دیدن منظره شهر با خیال آسوده از طریق پلکان به ارتفاعات در کوه‌ها بروند و از هوای کوهستانی لذت ببرند. همچنین از موزه و آرامگاه‌های پارک دیدن کنند؛ چراکه این مکان‌ها از هشت صبح تا ساعت ۱۷ باز هستند.

برخی از افراد، تفریح شبانه را ترجیح می‌دهند؛ کوهسنگی این امکان را به آن‌‌ها می‌دهد که در تاریکی شب، بوستان را غرق در نورهای متنوع و رنگارنگ ببینند. در هنگام غروب آفتاب نیز، تماشای زیبایی‌های شهر مشهد از بلندای این کوه، خالی از لطف نخواهد بود.

عده‌ای از مردم برای پیاده‌روی یا دویدن، برخی برای دوچرخه‌سواری و برخی برای کوهنوردی به پارک کوهسنگی مشهد می‌آیند. صبح‌ها به‌ویژه صبح روزهای تعطیل، کوهسنگی پاتوق ورزشکاران است. پارک کوهسنگی به‌صورت شبانه‌روزی باز است؛ اما امکانات تفریحی آن از ساعت ۹ صبح تا دو بامداد در اختیار بازدیدکنندگان قرار می‌گیرند.  

هزینه بازدید از کوهسنگی مشهد

برای ورود به پارک کوهسنگی مشهد و لذت بردن از زیبایی‌های طبیعت، نیازی به پرداخت هزینه نیست؛ اما برای بازدید از موزه بزرگ خراسان باید بلیط تهیه کنید.

جاهای دیدنی نزدیک پارک کوهسنگی

 باغ ملک آباد

  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، منطقه ۹، بلوار ملک آباد، باغ ملک آباد (مشاهده روی نقشه)

باغ ملک‌آباد مشهد

منبع عکس: epiciran، عکاس: ناشناس

باغ ملک آباد یکی از جاذبه‌های شهر مشهد است که به‌دلیل داشتن آب‌و‌هوای مطبوع، سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می‌کند. این باغ با وجود درختان متنوع و بلند، نقش مهمی در تصفیه هوای مشهد ایفا می‌کند؛ ازاین‌رو به شش تنفسی شهر مشهد معروف است. فاصله این باغ تا پارک کوهسنگی ۳٫۳ کیلومتر (حدود ۱۱ دقیقه) است.

در دوره پهلوی، در بین سال‌های ۱۳۵۴ و ۱۳۵۵، کاخ ملک آباد در ضلع جنوبی این باغ ساخته شد که اقامتگاه شاه در زمان سفر به مشهد بود. تزیینات داخلی این کاخ را یک شرکت فرانسوی بر عهده داشت. ظروف به‌کار رفته در این کاخ نیز از آلمان سفارش داده شدند و تابلوهای نقاشی از ایتالیا به ایران آمدند.

از درختان میوه باغ ملک آباد، سالانه صدها تن میوه به دست می‌آید. همچنین گلخانه، قنات و تعدادی چاه در این باغ به چشم می‌خورند. این باغ پس از انقلاب به آستان قدس رضوی واگذار شد. کاخ ملک آباد نیز با تغییر کاربری به موزه برای بازدید در اختیار عموم قرار گرفت. در این موزه فرش‌های نفیس، تابلو فرش و نقاشی‌های زیبا نگه‌داری می‌شوند.  

پارک ملت مشهد

  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، بزرگراه آزادی، پارک ملت مشهد (مشاهده روی نقشه)

پارک ملت مشهد

منبع عکس: آسان گردش، عکاس: ناشناس

پارک ملت مشهد در سمت غرب شهر در حاشیه بزرگراه وکیل آباد در تقاطع بزرگراه آزادی قرار دارد. این پارک که از قدیمی‌ترین بوستان‌های شهر مشهد است، با کوهسنگی ۶٫۷ کیلومتر (حدود ۱۵ دقیقه) فاصله دارد. پارک ملت دارای امکانات فراوانی مانند زمین‌های ورزشی، زمین چمن فوتبال، بسکتبال، والیبال، تنیس و شهربازی است.

بزرگ‌ترین استخر روباز مشهد با گنجایش ۴۰۰ نفر در پارک ملت قرار دارد. همچنین بلندترین چرخ و فلک خاورمیانه با ارتفاع ۸۰ متر و وزن ۲۵۰ تن در شهربازی پارک واقع شده است. از وسایل تفریحی و هیجانی شهربازی پارک نیز می‌توان به اسکیت‌بورد، ترن‌هوایی، آکروجت فضایی، سورتمه، سالتو، کشتی دوقلو، صندلی فضایی و... اشاره کرد.

باغ نادری مشهد (آرامگاه نادرشاه افشار)

  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، خیابان شیرازی، ضلع شمال غربی میدان شهدا، باغ نادری مشهد (مشاهده روی نقشه)

باغ نادری مشهد

منبع عکس: زواران، عکاس: ناشناس

باغ نادری مشهد یا آرامگاه نادرشاه افشار از جاذبه‌های دیدنی شهر مشهد در فاصله ۱۰٫۸ کیلومتری (حدود ۲۱ دقیقه) از کوهسنگی قرار دارد. مساحت این باغ ۱۴,۴۰۰ مترمربع است. ساخت این آرامگاه با طراحی مهندس سیحون و توسط انجمن آثار ملی ایران، از سال‌‌ ۱۳۳۶ شمسی تا ۱۳۴۲ شمسی به طول انجامید؛ آرامگاهی که امروزه به‌صورت موزه برای بازدید گردشگران درآمده است. 

موزه باغ نادری از دو تالار، مقبره، غرفه صنایع دستی و غرفه فروش کتاب تشکیل شده است. تمام بنای موزه بر سکوی دو متری با ۱۲ پله‌ قرار دارد. طرح کلی این آرامگاه به‌صورت ۶ ضلعی و ستون‌های آن شبیه کلاه سربازان قزلباش است. سنگ قبر نادرشاه نیز طرح الماسی را دارد که او از فتح هندوستان به‌دست آورده بود. در یکی از تالارهای موزه سلاح‌های دوره‌های مختلف تاریخی و در تالار دیگر آثار مربوط به دوران افشاری به نمایش گذاشته شده‌اند.

در محوطه باغ نادری، مجسمه‌ای از نادرشاه سوار بر اسب و سه سرباز پیاده اولین چیزی است که نظر گردشگران را جلب می‌کند. این مجسمه، شاهکار مجسمه‌سازی به نام استاد ابوالحسن صدیقی است و در یک کارخانه ایتالیایی ساخته شده است. این مجسمه برنزی ۶٫۵ متر ارتفاع و بیش از ۱۴ هزار کیلوگرم وزن دارد. پایین این مجسمه برنزی، لوله توپ جنگی بزرگی دیده می‌شود که از اشغالگران پرتغالی به غنیمت گرفته شده است

سفر به گذشته از دیگر تجربیاتی است که گردشگران می‌توانند در باغ نادری تجربه کنند. گردشگران در این باغ می‌توانند با پوشیدن لباس‌های زنانه و مردانه دوره افشاریه و با زره و کلاه‌خودهایی که در ورودی موزه در اختیار آن‌ها قرار داده می‌شود، عکس‌های تاریخی و زیبایی بگیرند.

خانه ملک 

  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، خیابان امام خمینی، خانه ملک (مشاهده روی نقشه)

خانه ملک مشهد

منبع عکس: یوتراوز، عکاس: ناشناس

خانه ملک که نماد معماری دوره صفوی و سرآمد خانه‌های تاریخی شهر مشهد است، در فاصله ۶٫۳ کیلومتری (حدود ۱۰ دقیقه) از کوهسنگی قرار دارد. این خانه در گذشته خانه حاج حسین ملک یکی از ثروتمندترین افراد کشور بوده است. حاج حسین در سال ۱۲۸۴ از تهران به مشهد نقل مکان کرد و با در اختیار گرفتن املاک پدری صاحب ثروت کلانی شد. او پس از گذشت ۲۰ سال املاک خود را وقف امور خیریه کرد و در سال ۱۳۵۱ دار فانی را وداع گفت؛ وی در نهایت در حرم مطهر امام رضا به خاک سپرده شد.

خانه ملک در گذشته بسیار وسیع‌تر از امروز بوده و خانه مشهور امروزی، تنها بخش بیرونی خانه است. این خانه در سال ۱۳۷۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و در سال ۱۳۷۹ مورد مرمت قرار گرفت. خانه ملک در حال حاضر مرکز هنرهای سنتی میراث فرهنگی خراسان رضوی است. در هنگام ورود نمای بیرونی، پنجره‌های چوبی، آجرکاری‌های ظریف، حوض بزرگ درون محوطه و فضاهای چمن‌کاری و نیمکت‌ها نگاه شما را به خود جلب می‌کند.

در طبقه اول خانه سقف مشبک، منبت‌کاری و گچبری‌های شومینه شما را محو خود می‌کند. اتاق‌های طبقات بالا شبیه یک موزه است که اشیای قدیمی خانه و آثار هنرمندان در ویترین‌های آن نگهداری می‌شود. در طی خاک‌برداری این خانه یک حمام بزرگ در زیر این بنا کشف شد که از تاریخی‌ترین حمام‌های ایران به شمار می‌رود. آتشدان و گرمخانه حمام، نمازخانه و انبار چوب این خانه نشان از معماری اسلامی دارند. کوهسنگی مشهد از مقاصد گردشگری و مکان های دیدنی استان خراسان رضوی است که در جنوب غربی مشهد در فاصله ۱۱٫۵ کیلومتری (حدود ۱۵ دقیقه) از مرکز شهر مشهد قرار دارد. این پارک دارای سه درب ورودی است و ورودی اصلی آن در انتهای خیابان کوهسنگی قرار دارد. درب شمالی پارک در خیابان ابوذر غفاری و درب دیگر در بزرگراه کلانتری واقع شده است.

فاصله پارک کوهسنگی تا حرم مطهر امام رضا، ۱۱٫۲ کیلومتر (حدود ۲۶ دقیقه) و تا فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد، ۱۳٫۳ کیلومتر (حدود ۱۷ دقیقه) است. این پارک تا راه‌آهن مشهد، ۱۲٫۶ کیلومتر (حدود ۲۱ دقیقه) و تا پایانه مسافربری مشهد ۶٫۸ کیلومتر (حدود ۱۰ دقیقه) فاصله دارد.

مسیر دسترسی کوهسنگی مشهد

برای دسترسی به کوهسنگی مشهد از فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد و پایانه اتوبوس‌های مسافربری مشهد، می‌توان از تاکسی استفاده کرد. از ایستگاه راه‌آهن مشهد نیزدسترسی به‌وسیله اتوبوس یا تاکسی امکان‌پذیر است.

ایستگاه اتوبوس کوهسنگی در خیابان کوهسنگی و در نزدیکی پارک قرار گرفته است؛ به‌طوری که در عرض کمتر از دو دقیقه پیاده‌روی به پارک می‌رسید. همچنین ایستگاه مترو کوهسنگی دقیقا رو‌به‌روی درب شرقی پارک قرار دارد. فاصله این ایستگاه تا ورودی پارک نیز حدود دو دقیقه است.

تاریخچه پارک کوهسنگی

پارک کوهسنگی مشهد

منبع عکس: نیهون، عکاس: ناشناس

کوهسنگی مشهد از کوه های بسیار قدیمی شهر مشهد است و اهمیت تاریخی دارد. این منطقه از دوره حکومت صفویه و زمانی که شاه‌ عباس در سن ۱۶ سالگی در این مکان تاج شاهی را بر سر گذاشت، اهمیت ویژه‌ای پیدا کرد. سپس میرزا ابراهیم رضوی، از بزرگان دوره صفوی، در سال ۱۰۴۷ هجری شمسی در بخشی از دامنه این کوه  (بنام ایوان کوهسنگی) برای خود مقبره‌ای ساخت. ناصرالدین شاه قاجار نیز در سال ۱۲۸۴ هجری شمسی به این تفرجگاه سفر و از این مقبره دیدن کرد.

کوهسنگی تا سال ۱۳۱۰ هجری شمسی با ساختار طبیعی خود و وجود کوه‌های کم‌ارتفاع قابل صعود، آب‌و‌هوای معتدل، رودخانه‌های جاری و باغ‌های سرسبز به‌عنوان یک منطقه ییلاقی و تفرجگاه مردم محلی شناخته می‌شد. در سال ۱۳۱۸ با احداث ساختمانی دو طبقه به‌دست آلمانی‌ها، جدول‌کشی، نرده‌کشی و گل‌کاری به‌ پارک طبیعی تبدیل شد.

مجموعه کوهسنگی در سال ۱۳۴۰ هجری شمسی به‌وسیله یک خیابان اصلی بزرگ به شهر مشهد وصل شد؛ زمانی که در واقع در خارج از شهر مشهد واقع شده بود. این خیابان از پارک کوهسنگی تا راه‌آهن مشهد ادامه داشت و باعث رونق بیشتر این پارک شد. اولین باغ‌وحش شهر مشهد نیز در این پارک قرار داشت که بعدها به دلایلی تخریب شد.

علت نامگذاری پارک کوهسنگی

هنگامی که به کوهسنگی مشهد وارد می‌شوید، اولین چیزی که توجه شما را جلب می‌کند وجود دو قله سنگی در دو طرف پارک است. علت نامگذاری این پارک، وجود این دو کوه سنگی از رشته‌کوه بینالود است. پارک کوهسنگی از بالا و روی نقشه به‌صورت یک منطقه مثلثی شکل دیده می‌شود.

برای رسیدن به قله کوه‌ها، یک مسیر پلکانی و سنگی روی کوه شرقی وجود دارد. طول این مسیر ۱۳۰۰ متر است و از سه پلکان تشکیل شده است. پس از طی کردن مسیر، چشم‌انداز زیبایی از حرم مطهر امام رضا و شهر مشهد را مقابل خود خواهید دید.

آرامگاه‌های پارک کوهسنگی

آرامگاه میرزا ابراهیم رضوی در کوهسنگی مشهد

منبع عکس: آریو پرواز، عکاس: ناشناس

آرامگاه میرزا ابراهیم رضوی

میرزا ابراهیم رضوی بزرگترین واقف سادات رضوی و از نوادگان امام جواد (ع) است که در دوره صفوی آرامگاهی برای خود ساخت. این آرامگاه در دامنه کوهسنگی در محیطی سرسبز و آرام واقع شده و مقبره چند تن دیگر از بزرگان و عارفان آن دوره را در خود جای داده است. متاسفانه گذشت زمان این آرامگاه را در معرض تخریب و نابودی قرار داد که آستان قدس رضوی آن را مرمت کرد.

آرامگاه شیخ اسدالله یزدی 

هنگامی که از خیابان رودکی به کوهسنگی وارد شوید، پلی در دامنه کوهسنگی را بر سر راه خواهید دید. پس از عبور از پل به آرامگاه عرفا می‌رسید که در آن هشت قبر به‌شکل هشت‌ضلعی در کنار هم قرار گرفته‌اند. اولین قبر بزرگی که توجه شما را به خود جلب می‌کند، آرامگاه شیخ اسدالله یزدی است. این عارف وارسته در سال ۱۲۴۰ هجری شمسی به دنیا آمد و در سال ۱۳۰۵ هجری شمسی از دنیا رفت.  

آقا میرزا عسگری رضوی

یکی دیگر از قبرهایی که در آرامگاه عرفا قرار گرفته است، به آقا میرزا عسگری رضوی تعلق دارد؛ فردی که به‌ نام آقا بزرگ حکیم نیز شناخته می‌شد. آقا بزرگ حکیم در سال ۱۲۴۵ هجری شمسی در شهر مشهد به دنیا آمد. زندگی ایشان بسیار ساده و به دور از مسائل دنیوی بود. او تمام عمر خود را به تحصیل و تدریس علوم دینی گذراند. استاد مطهری نیز در ابتدای دوران تحصیل خود، آقا بزرگ حکیم را ملاقات کرد. مقبره پسر آقا میرزا عسگری نیز در این آرامگاه قرار دارد.

آرامگاه شیخ سیف‌ اللهی ایسی 

شیخ سیف اللهی ایسی از فقیهان بسیار عالم و متواضع بود که تمام عمر خود را به تحصیل و تربیت شاگردانی مانند آیت‌الله سیستانی و آیت‌الله خامنه‌ای سپری کرد. ایشان در سال ۱۲۷۸ هجری شمسی در آذربایجان به دنیا آمد و در سال ۱۳۴۱ هجری شمسی در آرامگاه عرفا در کوهسنگی به خاک سپرده شد.

جبل النور

جبل‌النور کوهسنگی

منبع عکس: ره بال آسمان، عکاس: ناشناس

به‌خاطر اهمیت کوهسنگی مشهد، در سال ۱۳۸۳ پیکر چند تن از شهدای گمنام جنگ تحمیلی را برفراز کوه‌های این پارک به خاک سپردند و از آن زمان به بعد، نام این کوه به جبل النور تغییر یافت. در کوهسنگی، زمانی که از مسیر اصلی به‌سمت قله کوه صعود می‌کنید، آبشاری را پیش رو دارید که در کنار آن اقامه نماز و دعای ندبه، توسل، کمیل و دعا برای شهدا انجام می‌شود.

مجسمه‌های کوهسنگی مشهد

در گذشته شهردار وقت میلان، تعدادی مجسمه زیبا از شاهکارهای دست هنرمندان ایتالیایی به شهردار مشهد هدیه کرد. از این مجسمه‌ها، دو عدد مجسمه شیر سنگی در قسمت ورودی پارک و دو تندیس انسانی در کنار استخر بزرگ کوهسنگی و رو‌به‌روی رستوران و تالار پارک قرار گرفتند. پس از انقلاب، مجسمه‌های انسانی و تاج نصب شده بر فراز کوه برداشته و به ‌جای آن مجسمه‌های دیگری در پارک نصب شدند.

منبع عکس اول: اسنپ تریپ، منبع عکس دوم: بلد، منبع عکس سوم و چهارم: ره بال آسمان،  عکاس‌ها: ناشناس

امکانات رفاهی و تفریحی پارک کوهسنگی

 پارک کوهسنگی مشهد پس از حرم امام‌رضا و آرامگاه فردوسی مشهد، سومین جاذبه دیدنی مشهد به شمار می‌رود. این پارک سرسبز و دیدنی، محیطی کاملا خانوادگی دارد و می‌توانید با خیال آسوده از بخش‌های گوناگون این پارک دیدن کنید. پارک کوهسنگی بعد از پارک ملت، دومین پارک بزرگ مشهد است.

پارک کوهسنگی از دوره پهلوی به یک مجموعه تفریحی و گردشگری تبدیل شده است. با امکانات موجود در این پارک، هر فردی با هر سن و علاقه‌ای جذب آن می‌شود. طراحی این بوستان به‌صورت هفت باغ به‌هم پیوسته است. این باغ‌ها با نام‌های باغ آرامگاه، باغ فرهنگی، باغ پذیرایی، باغ سنگی، باغ طبیعی، باغ ورزشی و باغ تفریحی شناخته می‌شوند و هرکدام بخشی از امکانات پارک را در خود جای داده‌اند.

مجتمع پذیرایی کوهسنگی

منبع عکس: رزروان، عکاس: ناشناس

باغ آرامگاه متعلق به میرزا ابراهیم رضوی است که در زمان شاه‌صفی در آن مقبره‌ای برای خود ساخت. رستوران‌های سنتی، کافه‌ها، رستوران فست‌فود و سالن جشن‌ها در باغ پذیرایی قرار دارند. باغ سنگی نیز شامل کوهسنگی، آبشار و محل استراحت گردشگران است و باغ طبیعی در قسمت جنوبی پارک، دریاچه‌ها را شامل می‌شود. باغ ورزشی و باغ تفریحی مکانی برای دوچرخه‌سواری، درشکه‌سواری و ورزش است و باغ فرهنگی شامل موزه بزرگ خراسان، آمفی تئاتر روباز، نمازخانه، مجموعه کودک و آینده می‌شود.

همچنین در طرح‌ توسعه پارک، دریاچه مصنوعی، جزیره پرندگان، استخر و دو مجموعه شهربازی سرپوشیده به پارک اضافه شده است. در سفر به کوهسنگی مشهد، بازدید از موزه بزرگ خراسان و بازار چارسوق کوهسنگی را فراموش نکنید.

موزه بزرگ خراسان

  • روزهای بازدید: همه روزه به‌جز دوشنبه‌ها 
  • موزه خراسان در روزهای ۲۸ صفر، ۲۱ رمضان، تاسوعا و عاشورا، ۲۵ شوال و ۱۴ خرداد تعطیل است.
  • ساعات بازدید: در ۶ ماه اول سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۹:۰۰ و در ۶ ماه دوم سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۷:۰۰
  • هزینه بازدید در سال ۱۴۰۰: پنج هزار تومان برای گردشگران ایرانی و ۵۰ هزار تومان برای گردشگران خارجی

مهم‌ترین ساختمان کوهسنگی، ساختمان موزه بزرگ خراسان محسوب می‌شود که سبک معماری آن از عمارت خورشید در کاخ کلات نادرشاه افشاری الگوبرداری شده و جلوه ویژه‌ای از هنر و زیبایی به این بنا داده است. در این موزه تاریخی، آثار مختلفی از جمله ابزار سنگی، شیشه‌ای، قطعات گچ‌بری، نسخه‌های خطی و چرمی وجود دارند که از شکوه خراسان در دوران باستان نشان دارد.

منبع عکس اول: ایرنا، منبع عکس دوم: تسنیم نیوز، منبع عکس سوم: ایران کجاست، منبع عکس چهارم: iqna، عکاس‌ها: ناشناس

موزه بزرگ خراسان با زیر بنایی نزدیک به ۱۸,۰۰۰ متر مربع و ارتفاع ۵۳ متر در ۱۲ طبقه در مجموعه فرهنگی و تفریحی کوهسنگی قرار دارد. از مکان‌های دیگر این موزه می‌توان به مخزن نگهداری اشیا منقول تاریخی، آزمایشگاه حفظ و مرمت اشیا تاریخی و کتابخانه اشاره کرد. این موزه به پیشرفته‌ترین امکانات امنیتی ضد حریق و ضد زلزله مجهز است. 

بازار چارسوق کوهسنگی

از امکانات دیگر کوهسنگی، بازار چارسوق یا همان چارسوق هنر است که در محوطه پارک کوهسنگی قرار دارد. از آنجا که شهر مشهد، همواره پر از گردشگر و زائر داخلی و خارجی است، احداث این بازار سبب ترویج فرهنگ و هنر ایران به دیگر کشورها می‌شود. در بازار چارسوق، صنایع دستی ایران و سایر شهرها برای فروش به گردشگران عرضه می‌شود.

منبع عکس‌ها: پرشین هتل، عکاس‌ها: ناشناس

بازار چارسوق دالان‌های متفاوتی دارد. در بعضی از آن‌ها تابلو فرش‌‌های دست‌بافت نفیس و در برخی دیگر صنایع دستی مانند شمع، سبد، لوازم دکوری و تزئینی عرضه می‌کنند؛ اما مهم‌ترین غرفه‌ها متعلق به تابلوهای رنگ روغن است. از صنایع دستی مهم دیگر این بازار می‌توان به دیزی‌های سنگی، قلیان‌های متنوع (قلیان شاه‌عباسی، قلیان عربی) و مجسمه‌های دست‌ساز اشاره کرد.

بهترین زمان بازدید از پارک کوهسنگی

کوهسنگی مشهد در تاریکی شب غرق در نورهای رنگی

منبع عکس: دوباره سفر، عکاس: ناشناس

کوهسنگی مشهد در تمام فصل‌ها زیبایی خاص خود را دارد و همواره صدها نفر در این پارک حضور دارند؛ با این‌حال می‌توان فصل بهار را برای تماشای شکوفه درختان و گل‌کاری‌های زیبای پارک و فصل تابستان را برای فرار از گرمای هوای شهر مشهد، بهترین زمان بازدید از کوهسنگی دانست. 

رفتن به پارک کوهسنگی در روز و شب مزایای خاص خود را دارد. گردشگران در طول روز می‌توانند برای دیدن منظره شهر با خیال آسوده از طریق پلکان به ارتفاعات در کوه‌ها بروند و از هوای کوهستانی لذت ببرند. همچنین از موزه و آرامگاه‌های پارک دیدن کنند؛ چراکه این مکان‌ها از هشت صبح تا ساعت ۱۷ باز هستند.

برخی از افراد، تفریح شبانه را ترجیح می‌دهند؛ کوهسنگی این امکان را به آن‌‌ها می‌دهد که در تاریکی شب، بوستان را غرق در نورهای متنوع و رنگارنگ ببینند. در هنگام غروب آفتاب نیز، تماشای زیبایی‌های شهر مشهد از بلندای این کوه، خالی از لطف نخواهد بود.

عده‌ای از مردم برای پیاده‌روی یا دویدن، برخی برای دوچرخه‌سواری و برخی برای کوهنوردی به پارک کوهسنگی مشهد می‌آیند. صبح‌ها به‌ویژه صبح روزهای تعطیل، کوهسنگی پاتوق ورزشکاران است. پارک کوهسنگی به‌صورت شبانه‌روزی باز است؛ اما امکانات تفریحی آن از ساعت ۹ صبح تا دو بامداد در اختیار بازدیدکنندگان قرار می‌گیرند.  

هزینه بازدید از کوهسنگی مشهد

برای ورود به پارک کوهسنگی مشهد و لذت بردن از زیبایی‌های طبیعت، نیازی به پرداخت هزینه نیست؛ اما برای بازدید از موزه بزرگ خراسان باید بلیط تهیه کنید.

جاهای دیدنی نزدیک پارک کوهسنگی

 باغ ملک آباد

  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، منطقه ۹، بلوار ملک آباد، باغ ملک آباد (مشاهده روی نقشه)

باغ ملک‌آباد مشهد

منبع عکس: epiciran، عکاس: ناشناس

باغ ملک آباد یکی از جاذبه‌های شهر مشهد است که به‌دلیل داشتن آب‌و‌هوای مطبوع، سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می‌کند. این باغ با وجود درختان متنوع و بلند، نقش مهمی در تصفیه هوای مشهد ایفا می‌کند؛ ازاین‌رو به شش تنفسی شهر مشهد معروف است. فاصله این باغ تا پارک کوهسنگی ۳٫۳ کیلومتر (حدود ۱۱ دقیقه) است.

در دوره پهلوی، در بین سال‌های ۱۳۵۴ و ۱۳۵۵، کاخ ملک آباد در ضلع جنوبی این باغ ساخته شد که اقامتگاه شاه در زمان سفر به مشهد بود. تزیینات داخلی این کاخ را یک شرکت فرانسوی بر عهده داشت. ظروف به‌کار رفته در این کاخ نیز از آلمان سفارش داده شدند و تابلوهای نقاشی از ایتالیا به ایران آمدند.

از درختان میوه باغ ملک آباد، سالانه صدها تن میوه به دست می‌آید. همچنین گلخانه، قنات و تعدادی چاه در این باغ به چشم می‌خورند. این باغ پس از انقلاب به آستان قدس رضوی واگذار شد. کاخ ملک آباد نیز با تغییر کاربری به موزه برای بازدید در اختیار عموم قرار گرفت. در این موزه فرش‌های نفیس، تابلو فرش و نقاشی‌های زیبا نگه‌داری می‌شوند.  

پارک ملت مشهد

  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، بزرگراه آزادی، پارک ملت مشهد (مشاهده روی نقشه)

پارک ملت مشهد

منبع عکس: آسان گردش، عکاس: ناشناس

پارک ملت مشهد در سمت غرب شهر در حاشیه بزرگراه وکیل آباد در تقاطع بزرگراه آزادی قرار دارد. این پارک که از قدیمی‌ترین بوستان‌های شهر مشهد است، با کوهسنگی ۶٫۷ کیلومتر (حدود ۱۵ دقیقه) فاصله دارد. پارک ملت دارای امکانات فراوانی مانند زمین‌های ورزشی، زمین چمن فوتبال، بسکتبال، والیبال، تنیس و شهربازی است.

بزرگ‌ترین استخر روباز مشهد با گنجایش ۴۰۰ نفر در پارک ملت قرار دارد. همچنین بلندترین چرخ و فلک خاورمیانه با ارتفاع ۸۰ متر و وزن ۲۵۰ تن در شهربازی پارک واقع شده است. از وسایل تفریحی و هیجانی شهربازی پارک نیز می‌توان به اسکیت‌بورد، ترن‌هوایی، آکروجت فضایی، سورتمه، سالتو، کشتی دوقلو، صندلی فضایی و... اشاره کرد.

باغ نادری مشهد (آرامگاه نادرشاه افشار)

  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، خیابان شیرازی، ضلع شمال غربی میدان شهدا، باغ نادری مشهد (مشاهده روی نقشه)

باغ نادری مشهد

منبع عکس: زواران، عکاس: ناشناس

باغ نادری مشهد یا آرامگاه نادرشاه افشار از جاذبه‌های دیدنی شهر مشهد در فاصله ۱۰٫۸ کیلومتری (حدود ۲۱ دقیقه) از کوهسنگی قرار دارد. مساحت این باغ ۱۴,۴۰۰ مترمربع است. ساخت این آرامگاه با طراحی مهندس سیحون و توسط انجمن آثار ملی ایران، از سال‌‌ ۱۳۳۶ شمسی تا ۱۳۴۲ شمسی به طول انجامید؛ آرامگاهی که امروزه به‌صورت موزه برای بازدید گردشگران درآمده است. 

موزه باغ نادری از دو تالار، مقبره، غرفه صنایع دستی و غرفه فروش کتاب تشکیل شده است. تمام بنای موزه بر سکوی دو متری با ۱۲ پله‌ قرار دارد. طرح کلی این آرامگاه به‌صورت ۶ ضلعی و ستون‌های آن شبیه کلاه سربازان قزلباش است. سنگ قبر نادرشاه نیز طرح الماسی را دارد که او از فتح هندوستان به‌دست آورده بود. در یکی از تالارهای موزه سلاح‌های دوره‌های مختلف تاریخی و در تالار دیگر آثار مربوط به دوران افشاری به نمایش گذاشته شده‌اند.

در محوطه باغ نادری، مجسمه‌ای از نادرشاه سوار بر اسب و سه سرباز پیاده اولین چیزی است که نظر گردشگران را جلب می‌کند. این مجسمه، شاهکار مجسمه‌سازی به نام استاد ابوالحسن صدیقی است و در یک کارخانه ایتالیایی ساخته شده است. این مجسمه برنزی ۶٫۵ متر ارتفاع و بیش از ۱۴ هزار کیلوگرم وزن دارد. پایین این مجسمه برنزی، لوله توپ جنگی بزرگی دیده می‌شود که از اشغالگران پرتغالی به غنیمت گرفته شده است

سفر به گذشته از دیگر تجربیاتی است که گردشگران می‌توانند در باغ نادری تجربه کنند. گردشگران در این باغ می‌توانند با پوشیدن لباس‌های زنانه و مردانه دوره افشاریه و با زره و کلاه‌خودهایی که در ورودی موزه در اختیار آن‌ها قرار داده می‌شود، عکس‌های تاریخی و زیبایی بگیرند.

خانه ملک 

  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، خیابان امام خمینی، خانه ملک (مشاهده روی نقشه)

خانه ملک مشهد

منبع عکس: یوتراوز، عکاس: ناشناس

خانه ملک که نماد معماری دوره صفوی و سرآمد خانه‌های تاریخی شهر مشهد است، در فاصله ۶٫۳ کیلومتری (حدود ۱۰ دقیقه) از کوهسنگی قرار دارد. این خانه در گذشته خانه حاج حسین ملک یکی از ثروتمندترین افراد کشور بوده است. حاج حسین در سال ۱۲۸۴ از تهران به مشهد نقل مکان کرد و با در اختیار گرفتن املاک پدری صاحب ثروت کلانی شد. او پس از گذشت ۲۰ سال املاک خود را وقف امور خیریه کرد و در سال ۱۳۵۱ دار فانی را وداع گفت؛ وی در نهایت در حرم مطهر امام رضا به خاک سپرده شد.

خانه ملک در گذشته بسیار وسیع‌تر از امروز بوده و خانه مشهور امروزی، تنها بخش بیرونی خانه است. این خانه در سال ۱۳۷۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و در سال ۱۳۷۹ مورد مرمت قرار گرفت. خانه ملک در حال حاضر مرکز هنرهای سنتی میراث فرهنگی خراسان رضوی است. در هنگام ورود نمای بیرونی، پنجره‌های چوبی، آجرکاری‌های ظریف، حوض بزرگ درون محوطه و فضاهای چمن‌کاری و نیمکت‌ها نگاه شما را به خود جلب می‌کند.

در طبقه اول خانه سقف مشبک، منبت‌کاری و گچبری‌های شومینه شما را محو خود می‌کند. اتاق‌های طبقات بالا شبیه یک موزه است که اشیای قدیمی خانه و آثار هنرمندان در ویترین‌های آن نگهداری می‌شود. در طی خاک‌برداری این خانه یک حمام بزرگ در زیر این بنا کشف شد که از تاریخی‌ترین حمام‌های ایران به شمار می‌رود. آتشدان و گرمخانه حمام، نمازخانه و انبار چوب این خانه نشان از معماری اسلامی دارند. 

منبع:کجارو

 

پایگاه اطلاع رسانی نشریه برکه بطور منظم خبر های استان فارس علی الخصوص خبر شیراز را به همراه اخبار خوزستان و جنوب ایران را برای شما منتشر میکند  با ما همراه باشید.  

امتیازدهی
نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج