کد خبر: ٢٨٨٥٩   نسخه چاپی  
  • تاریخ درج خبر:1401/12/09-١٥:٠٢

جاذبه‌های گردشگری فارس

دیدنی‌های اطراف شیراز

در این گزارش با "دیدنی‌های اطراف شیراز" آشنا می‌شویم.

 

برکهدیدنی‌های اطراف شیراز را با ما بشناسید:

 

شیراز از زیباترین و تاریخی‌ترین شهرهای ایران است که به سبب وجود آثار و بناهای باستانی در نزدیکی آن شهرتی جهانی دارد؛ اما اطراف این شهر زیبا و گرمسیر، ییلاق‌های خوش آب‌و‌هوایی قرار گرفته‌اند که از بهترین جاهای دیدنی فارس به شمار می‌روند.

آشنایی با ییلاقات شیراز برای علاقه‌مندان سفر به این شهر، امکان بهره بیشتر از جاذبه‌های طبیعی، ضمن بازدید از جاذبه‌های تاریخی این شهر و اطراف آن را فراهم می‌کند. در سفر به شیراز می‌توانید زمانی را به گشت‌وگذار در ییلاق‌های خوش‌آب‌و‌هوا در نزدیکی این شهر اختصاص دهید. برخی ییلاق های اطراف شیراز از مقاصد طبیعت‌گردی حرفه‌ای هستند و بازدید از آن‌ها نیاز به آمادگی بدنی بالا دارد؛ اما بازدید از بعضی دیگر برای عموم گردشگران مناسب است. 

دشت ارژن

آدرس دشت ارژن: شیراز، جاده کازرون، بزرگراه قائمیه، کیلومتر ۵۰، دشت ارژن (مشاهده روی نقشه)

رودخانه و درختان دشت ارژن از پشت حصار چوبی

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

دشت ارژن از مناطق طبیعی بکر در نزدیکی شیراز است که در فاصله ۵۵ کیلومتری از شمال غربی این شهر قرار دارد. این منطقه با چشم‌اندازهای بی‌نظیر و ظرفیت‌های برجسته طبیعی از محبوب‌ترین ییلاقات شیراز به شمار می‌رود و در طول سال گردشگران زیادی برای استفاده از آب‌و‌هوای عالی و طبیعت سرسبز آن، به دشت ارژن سفر می‌کنند.

دشت ارژن در رشته کوه جنوبی زاگرس و در مسیر کازرون قرار دارد و سراسر آن را باغ‌های پر درخت و دشت‌های سرسبز پوشانده‌اند. دراین منطقه روستاهای زیادی نیز به چشم می‌خورند. پوشش گیاهی و جانوری دشت ارژن تنوع بالایی دارد و آبشارها و چشمه‌های طبیعی در جنگل‌ها و کوهستان‌های آن خودنمایی می‌کنند.

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

از زیباترین جاذبه‌های طبیعی دشت ارژن می‌توان به آبشار ارژن اشاره کرد که محلیان این منطقه آن را با «چرونیز» می‌شناسند. این آبشار در طول فصل زمستان یخ می‌زند و کریستال‌های یخی آن منظره‌ای زیبا در کوه به وجود می‌آورند. تالاب ارژن نیز دریاچه‌ای با مساحت نزدیک به دو هزار هکتار است که نیزارهای بلند گرداگرد آن را پوشانده‌اند.

به‌جز جاذبه‌های طبیعی دیدنیهای تاریخی برجسته‌ای نیز در نزدیکی دشت ارژن قرار گرفته‌اند که شهر باستانی بیشاپور نمونه‌ای از آن‌ها است. در دشت ارژن بازارچه‌ای محلی فعالیت می‌کند که انواع محصولات غذایی و تولیدات محلی روستاییان اطراف در آن به فروش می‌رسند. گشت‌وگذار در این بازار و خرید از محصولات محلی آن خالی از لطف نیست.

دشت هفت برم

  • آدرس دشت هفت برم: شیراز، جاده کازرون، جاده هفت برم، دشت هفت برم (مشاهده روی نقشه)

گل های بنفش و بوته زارهای سبز دشت برم

منبع عکس نامشخص

دشت هفت برم یکی از مناطق حفاظت شده استان فارس در فاصله ۶۰ کیلومتری شمال غربی شیراز و در نزدیکی دشت ارژن است. برای بازدید از این منطقه باید در مسیر جاده کازرون حرکت کنید و قبل از دشت ارژن در جاده فرعی دریاچه هفت برم ادامه مسیر دهید. منطقه هفت برم با چشمه‌های طبیعی و تپه ماهورهای متعدد شناخته می‌شود.

دشت هفت برم امکانات زیادی ندارد؛ اما به‌دلیل آب و هوای عالی و چشم‌انداز زیبا از طبیعت بکر، گردشگران زیادی در طول سال از این منطقه بازدید می‌کنند. ارتفاع این منطقه در حدود دو هزار متر بالاتر از سطح دریا است و زمستان‌هایی بسیار سرد دارد.

آبگیر برم زیر آسمان پر ابر آبی

عکاس: فائزه بدخشانی

در دشت هفت برم چهار آبگیر دائمی و سه آبگیر فصلی وجود دارند؛ به همین دلیل این منطقه را به نام هفت برم نام‌گذاری کرده‌اند. این دریاچه‌ها آب شیرین دارند و شرایط مناسب زیستی در اطراف آن‌ها سبب مهاجرت پرندگان آبزی در طول سال به این منطقه می‌شود. منبع تامین آب این آبگیرها ریزش‌های جوی و چشمه‌های گسترده در دشت‌های اطراف هستند.

روستای قلات

  • آدرس روستای قلات: شمال غربی شیراز، بزرگراه شیراز یاسوج، جاده روستای قلات، روستای قلات (مشاهده روی نقشه)

پلکان سنگی داخل روستای قلات

منبع عکس: صفحه اینستاگرام ghazal-fj

روستای قلات از خوش آب و هواترین آبادی‌های نزدیک به شیراز است که در حدود ۲۵ کیلومتری شمال غربی این شهر قرار دارد. طبیعت بکر و چشم‌نواز این روستا در کنار قدمت تاریخی آن، سبب ثبت‌نام روستای قلات به‌عنوان روستای تاریخی و طبیعی در آثار ملی ایران شده‌اند. این روستا در منطقه‌ای کوهستانی قرار دارد و در طول سال ورزشکاران زیادی برای کوهنوردی به این منطقه سفر می‌کنند. چشم‌انداز اروستای قلات در بلندی کوه‌های اطراف آن بسیار تماشایی است.

نام روستای قلات را به‌عنوان روستای تاریخی و طبیعی در فهرست آثار ملی ایران ثبت کرده‌اند

مسیر ورودی روستای قلات را سنگ‌فرش کرده‌اند و خانه‌ها به‌صورت پلکانی از خشت، گل و گچ بنا شده‌اند. کوچه باغ‌های این روستا را نیز درختان سربه‌فلک‌کشیده و تناور احاطه کرده‌اند و جویبارهای زلال از میان آن‌ها عبور می‌کنند. چهار درخت چنار کهنسال در مرکز روستای قلات به چشم می‌خورند که برای ساکنان این منطقه ارزش بالایی دارند.

از مهم‌ترین جاذبه‌های طبیعی در روستای قلات می‌توان به آبشارها و چشمه‌های این روستا اشاره کرد. رودخانه‌های «چشمه شتری» و «چشمه انجیری» در این منطقه جریان دارند و در فصل‌های بهار و تابستان بسیار پر آب می‌شوند. سه آبشار طبیعی نیز گرداگرد روستای قلات به چشم می‌خورند. اطراف رودخانه‌ها و آبشارهای این منطقه را گیاهان دارویی و معطر مانند پونه کوهی و آویشن پوشانده‌اند. با شروع فصل بهار درختان گیلاس این روستا شکوفه می‌دهند و زیبایی دو چندان به مناظر اطراف می‌بخشند.

منبع عکس‌ها: صفحه اینستاگرام  ghazal-fj

از جاذبه‌های تاریخی روستای قلات می‌توان کلیسای قلات را نام برد. این کلیسای سنگی در گذشته محل عبادت مسیحیان ساکن این منطقه بوده است؛ اما امروزه یکی از دیدنیهای تاریخی این روستا به شمار می‌رود. در جوار این کلیسا دو بنای تاریخی دیگر نیز قرار دارند که یکی متعلق به موزه مردم شناسی و دیگری قلعه قزل ارسلان است. در سفر به روستای قلات می‌توانید از این جاذبه‌های تاریخی نیز دیدن کنید.

پارک ملی بمو

  • آدرس پارک ملی بمو: شمال شرقی شیراز، بزرگراه شیراز به مرودشت، جاده سه سرو، جاده ترجگاه تنگ چشمه (مشاهده روی نقشه)

گل زرد در ارتفاع کوهستانی پارک ملی بمو شیراز

منبع عکس: سایت ایران هتل، عکاس نامشخص

پارک ملی بمو از مهم‌ترین مناطق حفاظت شده ایران در استان فارس است که گونه‌های مختلف حیات وحش در آن زندگی می‌کنند. گرچه این پارک ملی شهرت کمتری نسبت به سایر پارک‌های ملی ایران دارد، چشم‌اندازهای طبیعی آن بسیار تماشایی هستند. داخل پارک ملی بمو هیچ روستایی وجود ندارد؛ اما اطراف و در حاشیه آن نزدیک به ۳۰ روستا با باغ‌های سرسبز قرار گرفته‌اند.

پارک ملی بمو در گذشته منطقه شکار ممنوع و حفاظت شده بود؛ اما به مرور زمان بخش‌هایی از این منطقه را به پارک ملی تبدیل کردند

‌پارک ملی بمو در شمال شرقی شیراز قرار دارد و جاده شیراز به اصفهان آن را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم می‌کند. این پارک از سال ۱۳۴۱ شمسی به‌عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شد. پس از گذشت پنج سال و تشکیل سازمان شکاربانی و نظارت بر شکار در این منطقه، آن را به منطقه حفاظت شده و پارک حیات وحش تبدیل کردند. در نهایت در سال ۱۳۵۴ این منطقه به پارک ملی تبدیل شد. قله‌های کوهستان زاگرس در این منطقه مسیرهای مختلف کوهنوردی دارند.

اقلیم پارک ملی بمو نیمه خشک و سرد است و زمستان‌ها دمای هوای آن کاهش چشمگیری دارد. بیش از ۳۰۰ گونه گیاهی در این منطقه به چشم می‌خورند و سرسبزی این منطقه به‌دلیل وجود چشمه‌های متعدد در سراسر این پارک ملی است. بیش از ۱۳۰ گونه جانوری نیز در این منطقه زندگی می‌کنند که از میان آن‌ها می‌توان به آهو، قوچ، میش، کفتار، گربه جنگلی و عقاب طلایی اشاره کرد.

گوزن های شاخدار در پارک ملی بمو شیراز

منبع عکس: سایت دیده‌بان محیط زیست، عکاس نامشخص

در ورودی پارک ملی بمو موزه حیات وحش این مجموعه قرار دارد. در این موزه حیوانات تاکسیدرمی شده این منطقه را به نمایش عمومی گذاشته‌اند؛ اما برای بازدید از این موزه تنها به‌صورت گروهی اجازه ورود خواهید داشت. بازدید از تفرجگاه‌های پارک ملی بمو نیز بدون مجوز مجاز نیست. برای دریافت مجوز بازدید از پارک ملی بمو به‌صورت فردی یا گروهی می‌توانید به سازمان حفاظت از محیط زیست منطقه مراجعه کنید.

متاسفانه فعالیت مراکز صنعتی و نظامی در نزدیکی پارک ملی بمو در طول سالیان اخیر آسیب‌های زیادی به این منطقه وارد کرده است. به یاد داشته باشید پارک‌های ملی از مهم‌ترین گنجینه‌های طبیعی در تمام جهان هستند و هرگونه صدمه به اکوسیستم این پارک‌ها، صدمات جبران ناپذیر محیط زیستی دارد. 

تنگ دم اسب

جریان آب روس سنگ ها و صخره ها و بوته های سبز در تنگه دم اسب

منبع عکس: سایت درنا تریپ، عکاس نامشخص

تنگ دم اسب یکی از تنگه‌های سرسبز و خوش آب و هوا در نزدیکی شیراز است که آبشاری بلند و زیبا شبیه به دم اسب دارد و به همین دلیل این نام را برای این منطقه انتخاب کرده‌اند. این تنگه در ۵۰ کیلومتری جنوب شیراز و در روستای «کره بس» قرار دارد. این روستا و تنگه دم اسب از توابع ییلاق کوهمره سرخی هستند و در دامنه کوهستان‌های سرسبز زاگرس و کوه «دلو» قرار گرفته‌اند.

در طول مسیر تنگ دم اسب رودخانه‌ای خروشان جریان دارد و درختان سرسبز بلوط گرداگرد این تنگه را پوشانده‌اند. رودخانه جاری در این تنگه در انتهای مسیر خود به دریاچه‌ای زیبا در کوهستان می‌رسد. این دریاچه در سال‌های دور بر اثر تغییرات زمین‌شناسی و رانش زمین به وجود آمده و منظره‌ای زیبا در این منطقه ایجاد کرده است. آبشار دم اسب پس از این دریاچه قرار دارد و ارتفاع آن به حدود ۳۰ متر می‌رسد.

تچه های سرسبز میان آبراه سبز تنگه دم اسب

منبع عکس: سایت گردشگری ایران، عکاس نامشخص

تنگه دم اسب مسیری پر فراز و نشیب و صخره‌ای دارد و برای عبور از آن نیاز به آمادگی بدنی مناسب خواهید داشت. در برخی بخش‌های این تنگه مسیر بسیار باریک می‌شود و برای عبور از میان صخره‌ها باید بسیار دقت کنید تا با سنگ‌ها برخورد نکنید. انتهای تنگه دم اسب مناظری زیبا و چشم‌اندازی بی‌نظیر به محیط اطراف دارد و طبیعت گردان حرفه‌ای در طول سال از این منطقه ییلاقی بازدید می‌کنند.

بهترین زمان برای سفر به تنگه دم اسب فصل‌های بهار و تابستان هستند. در این زمان‌ها طبیعت اطراف این تنگه به زیباترین حالت خود می‌رسند و تحمل دمای آب ساده است. در طول فصل‌های پاییز و زمستان عبور از این تنگه به‌دلیل سرمای هوا و آب میسر نیست. اگر برای بازدید از این منطقه نخستین روزهای فصل بهار را انتخاب کردید، حتما پیش از سفر وضعیت آب و هوای این منطقه را استعلام کنید؛ زیرا مسیر باریک تنگ دم اسب در زمان بارندگی‌ها سیلابی می‌شود و عبور از آن خطرناک است.

دریاچه سد درودزن

  • آدرس دریاچه سد درودزن: شمال شیراز، جاده شیراز به پرسپولیس، جاده روستای درودزن، دریاچه سد درودزن (مشاهده روی نقشه)

دریاچه آبی سد درودزن و تپه های اطراف آن

منبع عکس: ایران کالا، عکاس نامشخص

دریاچه سد درودزن در روستایی خوش آب و هوا به همین نام در شهرستان مرودشت قرار دارد. این دریاچه و مناطق اطراف آن از پرطرفدارترین ییلاقات شیراز بین گردشگران هستند. روستای درودزن در مسیر دسترسی به ییلاق‌های دیگری مانند روستای دشتک و تنگ بستانک قرار دارد و در طول سال‌های اخیر امکانات این منطقه برای استفاده مسافران افزایش یافته‌اند.

دریاچه سد درودزن منطقه‌ای زیبا با چشم‌اندازهای طبیعی بی‌شمار است که ظرفیت‌های گردشگری برجسته‌ای دارد. در این دریاچه و مناطق اطراف آن امکان راه‌اندازی تفریحات گسترده‌ای مانند سوارکاری، قایق رانی، رستوران‌ها و سفره خانه‌های سنتی وجود دارد. در میان دشت منتهی به دریاچه سد درودزن سه کوه به چشم می‌خورند که محلیان آن‌ها را «ستخر گزین» نام‌گذاری کرده‌اند. در حال حاضر پروژه‌ای به همین نام در اطراف این دریاچه در دست احداث است که در طول سال‌های آینده امکانات متنوعی را در اطراف این منطقه ایجاد خواهد کرد.

اسکله روی دریاچه آبی سد درودزن

منبع عکس: خبرگزاری ایرنا، عکاس نامشخص

سد مخزنی درودزن بر رودخانه کر ساخته شده است و آب شرب شهرهای اطراف و زمین‌های کشاورزی شهرستان‌های مرودشت و کامفیروز را تامین می‌کند. در حال حاضر این منطقه از جمله مناطق پرگردشگر در نزدیکی شیراز به شمار می‌رود و با اتمام پروژه‌های در دست احداث، رشد چشمگیر گردشگران در آینده نزدیک در این ناحیه پیش‌بینی می‌شود.

روستای دشتک

  • آدرس روستای دشتک: شمال شیراز، جاده پرسپولیس، روستای درودزن، جاده روستای دشتک، روستای دشتک (مشاهده روی نقشه)

درختان میوه در مسیر پرچین سنگی روستای دشتک شیراز

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

روستای دشتک که آن را با نام «حصار دشتک» و «کتل» نیز می‌شناسند در دامنه کوهستان‌های شمالی شیراز قرار دارد. بر اساس شواهد موجود قدمت این روستا به بیش از چند هزار سال می‌رسد و روستای دشتک جاذبه‌های طبیعی و تاریخی برجسته‌ای دارد.

گرچه روستای دشتک از بهترین ییلاقات شیراز است، بازدید از آن در فصل‌های سرد سال نیز خالی از لطف نیست. در طول فصل پاییز این روستا و طبیعت اطراف آن رنگارنگ و تماشایی می‌شوند و طبیعت دوستان زیادی برای عکاسی و لذت از چشم‌اندازهای طبیعی این منطقه به این روستا سفر می‌کنند.

جریان آب رودخانه روی سنگ بستر رودخانه در روستای دشتک شیراز

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

خانه‌های روستای دشتک با خشت و گل و به‌صورت پلکانی ساخته شده‌اند. آب و هوای این روستا با مناطق اطراف آن فاصله زیادی دارد و از بدو ورود به مناطق نزدیک به آن، خنکی هوا را احساس خواهید کرد. اطراف روستای دشتک را سبزه‌زارها، چشمه سارها و آبشارهای زیبا پوشانده‌اند. در مرکز این روستا چنار کهنسالی به چشم می‌خورد که قدمت آن در حدود چهار هزار سال است.

درختان سرسبز اطراف رودخانه روستای دشتک

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

از مهم‌ترین چشمه‌های اطراف روستای دشتک می‌توان به «سی چال»، «بابا جمال»، «آب چغور» و «بید چنگ» اشاره کرد. چشمه‌های آب معدنی اطراف این روستا نیز خواص درمانی زیادی دارند. مسیر پلکانی با هزار و ۲۰۰ پله در این روستا کتل نام دارد و از دیدنیهای تاریخی این منطقه است. ۶ آسیاب قدیمی نیز در روستای کتل از سال‌های دور باقی مانده‌اند. برای بازدید از این روستای زیبا باید در جاده مرودشت به‌سمت روستای درودزن بروید و از دو راهی کامفیروز، در جاده روستای دشتک ادامه مسیر دهید.

تنگ بستانک

  • آدرس تنگ بستانک: شمال غربی شیراز، شهرستان مرودشت، بخش کامفیروز، تنگ بستانک (مشاهده روی نقشه)

بوته های سبز در حاشیه رودخانه در تنگ بستانک

عکاس:حسین خسروی از خبرگزاری تسنیم

تنگ بستانک از زیباترین ییلاق های شیراز است که به‌دلیل طبیعت بکر و مناظر منحصربه‌فرد، از آن با نام بهشت گمشده یاد می‌کنند. این ییلاق خوش آب و هوا در شهرستان مرودشت قرار دارد و رودهای خروشان، درختان انبوه، مناظر کوهستانی و آبشارهای طبیعی در گوشه و کنار آن به چشم می‌خورند.

منطقه حفاظت شده تنگ بستانک از زیباترین ییلاقات اطراف شیراز است و به‌دلیل جاذبه‌های بکر و طبیعت منحصربه‌فرد آن، به این منطقه لقب «بهشت پنهان» داده‌اند

تنگ بستانک یکی از مناطق حفاظت شده ایران است و گونه‌های متنوع گیاهی در آن رشد کرده‌اند. این ییلاق فاصله کوتاهی تا روستای دشتک دارد و بازدید از این مناطق را می‌توانید در یک روز انجام دهید. ورودی منطقه تنگ بستانک امکانات مناسبی برای اتراق در طبیعت دارد؛ اما برای گشت‌وگذار در مناطق دورتر و جنگل نوردی، وسایل مورد نیاز و ابزار لازم همراه ببرید. مناطق اطراف این منطقه برای کوهپیمایی و جنگل نوردی مناسب هستند؛ اما بدون همراهی راهنمای آشنا به مسیر به نقاط دور و ارتفاع قله‌ها نروید.

از مهم‌ترین جاذبه‌های طبیعی در بهشت گمشده می‌توان به استخری طبیعی در میان این ییلاق اشاره کرد. بسیاری از مناطق ییلاقی خوش آب و هوا در استان فارس نیز فاصله کوتاهی تا تنگ بستانک دارند که از میان آن‌ها می‌توان آبشار مارگون، تنگ براق و روستای منگان را نام برد.

درختان سرسبز و رودخانه تنگ بستانک

منبع عکس: سایت destription، عکاس نامشخص

فصل بهار و به‌خصوص اردیبشهت ماه بهترین زمان‌ برای بازدید از تنگ بستانک است. در این فصل زیبایی طبیعت بهشت گمشده به اوج می‌رسد و آبشارها و رودخانه‌ها بسیار پر آب هستند. فصل پاییز نیز به‌دلیل تنوع رنگ بالای درختان و گیاهان بهترین مناظر برای عکاسی در این ییلاق دیده می‌شوند.

دریاچه مهارلو

  • آدرس دریاچه مهارلو: جنوب شرقی شیراز، جاده سروستان، دریاچه مهارلو (مشاهده روی نقشه)

انعکاس آسمان در دریاچه سرخ مهارلو

منبع عکس: صفحه اینستاگرام moradiphoto

دریاچه مهارلو یکی از دریاچه‌های صورتی جهان است که در فاصله ۲۰ کیلومتری از شیراز در جاده فسا قرار دارد. این دریاچه در نزدیکی روستایی به همین نام واقع شده است. دریاچه مهارلو در سال ۱۳۸۵ شمسی به‌عنوان یکی از هفت منطقه نمونه گردشگری ایران انتخاب شد. مساحت این دریاچه به حدود ۲۵ هزار هکتار می‌رسد و عمق آن در گودترین بخش‌ها، از سه متر بیشتر نیست. 

دریاچه سرخ مهارلو با نمک سفید زیر آسمان آبی در جوار کوه

منبع عکس: صفحه اینستاگرام shiraz_safaa، عکاس نامشخص

دریاچه مهارلو یکی از منابع نمک ایران است و اطراف آن را روستاهای متنوعی پوشانده‌اند که از مقاصد گردشگری نزدیک به شیراز هستند. آب این دریاچه از رودخانه‌های «سلطان آباد» و «سروستان» و چشمه‌های طبیعی نزدیک به آن تامین می‌شود. انواع دوزیستان و خزندگان در دریاچه مهارلو و اطراف آن زندگی می‌کنند و هرساله هزاران پرنده از جمله فلامینگو و حواصیل به این دریاچه می‌آیند؛ البته با گرم و خشک شدن زمین در طول سال‌های اخیر تعداد پرندگان مهاجر کاهش چشمگیری داشته است.

دریاچه صورتی مهارلو زیر آسمان آبی

منبع عکس: صفحه اینستاگرام shiraz_safaa، عکاس نامشخص

وجود نوعی جلبک آب شور سبب رنگ صورتی دریاچه مهارلو می‌شود. بهترین زمان برای بازدید از این دریاچه فصلی از اواخر پاییز تا اواخر بهار است؛ اما روستای مهارلو در نزدیکی این دریاچه و سایر روستاهای نزدیک به دریاچه مهارلو از بهترین ییلاقات شیراز هستند و بهترین زمان بازدید از آن‌ها ۶ ماه نخست سال است.

جنگل بناب ارسنجان

  • آدرس جنگل بناب: شمال شرقی شیراز، شمال غربی ارسنجان، جنگل بناب ارسنجان (مشاهده روی نقشه)

درختان سبز در جوار کوه های جنگل بناب

منبع عکس: خبرگزاری برنا، عکاس نامشخص

جنگل بناب ارسنجان از دیگر ییلاقات شیراز است که در مسیر دسترسی به مجموعه پاسارگاد قرار دارد. این منطقه را کوه‌هایی بلند و درختانی سربه‌فلک‌کشیده پوشانده‌اند و به همین دلیل آب و هوای این جنگل بسیار عالی است. در جنگل بناب نیز مانند بسیاری دیگر از ییلاق‌های شیراز جاذبه‌های تاریخی و طبیعی برجسته‌ای به چشم می‌خورند که بازدید از آن‌ها در کنار لذت از آب و هوای عالی، لطف سفر شما را دوچندان می‌کند.

جنگل بناب در شهرستان‌های پاسارگاد و ارسنجان قرار دارد؛ اما گردشگران آن را با نام جنگل بناب ارسنجان می‌شناسند

نیمی از جنگل بناب در شهرستان پاسارگاد و نیم دیگر آن در شهرستان ارسنجان قرار دارد؛ اما مردم محلی و گردشگران از این جنگل با نام جنگل بناب ارسنجان یاد می‌کنند. متاسفانه در طول سالیان اخیر به‌دلیل بی‌توجهی مسئولان و عدم حفاظت از محیط زیست این منطقه توسط گردشگران، بخش زیادی از پوشش گیاهی و جانوری در این منطقه آسیب‌های جدی دیده‌اند. حفظ محیط زیست به‌خصوص در جنگل‌های زاگرسی برای بقای این مناطق اهمیت بالایی دارد. اگر قصد بازدید از این میراث طبیعی ارزشمند را دارید، در حراست از این جنگل با ارزش اهتمام جدی داشته باشید.

از جاذبه‌های جنگل بناب ارسنجان می‌توان به تک درخت کهنسال بنه در شمال غربی این جنگل اشاره کرد که روی صخره‌ای به بلندی ۶ متر قرار دارد. از این درخت با نام «مروارید سبز ارسنجان» یاد می‌کنند. ریشه این درخت کهنسال بخش‌های مختلفی از صخره زیر خود را شکافته و در آن نفوذ کرده است. این منظره توجه گردشگران را به خود جلب می‌کند.

درختان در پای کوه در جنگل بناب ارسنجان

منبع عکس: سایت تیشینه، عکاس نامشخص

جنگل بناب ارسنجان در همه فصل‌های سال زیبایی‌های خاص خود را دارد؛ اما بهترین زمان برای سفر به این جنگل فصل بهار است. در این زمان طبیعت اطراف و دامنه‌های کوهستان سرسبز می‌شوند و آب و هوا در این منطقه عالی است. این جنگل در شمال شرقی شیراز قرار دارد.

دریاچه سد تنگاب

  • آدرس دریاچه سد تنگاب: شهرستان فیروز آباد، منطقه حفاظت شده پادنا، دریاچه سد تنگاب (مشاهده روی نقشه)

رودخانه تنگ تیزاب و کوهستان های اطراف با بوته های سبز

منبع عکس: سایت فیروز آباد قدیم

دریاچه سد تنگاب درشمال شهرستان فیروز آباد قرار دارد و منطقه شکار ممنوع «پادنا» در جوار آن واقع شده است. این دریاچه نیز مانند سایر تالاب‌ها و آبگیرهای اطراف شیراز محل اسکان گونه‌های مختلف پرندگان در نیمی از سال است. این دریاچه مشرف به دره تنگاب است که از باستانی‌ترین مناطق استان فارس به شمار می‌رود.

نقش برجسته باستانی در تنگ تیزاب شیراز

عکاس: داریوش خوشبخت

از مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی در دره تنگاب می‌توان به بنایی موسوم به نقاره خانه در حاشیه این دره، قلعه دختر بر کوه‌های صخره‌ای این ناحیه، نقش برجسته اردشیر در کرانه راست رودخانه تنگاب، پل سنگی باستانی و سنگ نوشته اردشیر اول اشاره کرد. ظرفیت‌های بالای طبیعی و تاریخی در این دره، این منطقه را به یکی از مهم‌ترین مقاصد گردشگری در نزدیکی شیراز تبدیل کرده‌اند.

کوهستان های سرسبز تنگاب از نمای پایین

عکاس: جعفری

وجود رودخانه و کوهستان‌های مرتفع در دره تنگاب سبب اعتدال آب و هوای این منطقه می‌شوند. این دره در طول ۶ ماه دوم سال آب و هوایی سرد دارد و بهترین زمان برای بازدید از آن فصل‌های بهار و تابستان هستند. روستای خوش آب و هوای «خرقه» با طبیعت بکر و تماشایی در نزدیکی دره تنگاب قرار دارد. در بازدید از این منطقه می‌توانید زمانی را به گشت‌وگذار در این روستا اختصاص دهید. روستای خرقه آبشاری زیبا و رودخانه‌ای خروشان دارد که گردشگران در اطراف آن‌ها اتراق می‌کنند.

منطقه حفاظت شده ماله گاله 

  • آدرس منطقه حفاظت شده ماله گاله: غرب شیراز، کیلومتر ۳۰ بزرگراه قائمیه، جاده ییلاق کوهمره سرخی، منطقه حفاظت شده ماله گاله (مشاهده روی نقشه)

رودخانه در جوار درختان سبز و کوه در منطقه ماله گاله

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

منطقه حفاظت شده ماله گاله در فاصله ۱۰ کیلومتری از شیراز و شرق دشت ارژن واقع شده است. این منطقه از برجسته‌ترین ییلاقات شیراز با جاذبه‌های بکر طبیعی و آثار و بناهای تاریخی است. در این ییلاق روستاهای متعددی وجود دارند که اهالی آن‌ها به کشاورزی مشغول هستند. عشایر نیز در بخش‌های مختلف این منطقه ساکن شده‌اند.

منطقه ماله گاله پوشش گیاهی متنوعی دارد و سراسر آن را درختان بلوط، ارس، بنه و بوته‌های وحشی پوشانده‌اند. گونه‌های مختلف جانوری نیز در این ییلاق جنگلی زندگی می‌کنند که مهم‌ترین آن‌ها سنجاب ایرانی است. این جانوران نقش مهمی در حفظ بافت جنگلی و کاشت دانه‌های بلوط در بخش‌های مختلف این منطقه دارند.

درختان سبز و کوهستان حاشیه رودخانه در کوهمره سرخی شیراز

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

منطقه کوهمره سرخی در جوار ییلاق حفاظت شده ماله گاله قرار گرفته است و جاذبه‌های طبیعت گردی بیشماری دارد. کوه «دلو» معروف‌ترین قله این منطقه به شمار می‌رود و روستاهای این منطقه از خوش آب و هواترین مناطق ییلاقی در نزدیکی شیراز هستند. نام منطقه کوهمره سرخی در کتب و متون تاریخی کشف شده در این منطقه به چشم می‌خورد و به همین دلیل باستان‌شناسان منطقه کوهمره سرخی را از باستانی ترین نواحی ایران می‌دانند.

جریان رودخانه خروشان میان درختان جنگل کوهستانی کوهمره سرخی

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

از مهم‌ترین جاذبه‌های دیدنی در منطقه حفاظت شده ماله گاله و ییلاق کوهمره سرخی می‌توان به امامزاده پیر غیب، قبرستان‌های تاریخی، شهر بیشاپور و تنگ شاپور اشاره کرد. این مناطق به‌دلیل آب و هوای عالی و نزدیکی به شیراز، از بهترین ییلاقات اطراف این شهر هستند. بهترین زمان برای سفر به مناطق ماله گاله و کوهمره سرخی، ۶ ماه نخست سال است. در طول فصل‌های پاییز و زمستان این نواحی به‌دلیل کوهستان‌های بلندی که دارند، سرد و پر بارش می‌شوند.

بند بهمن

  • آدرس بند بهمن: شهرستان کوار، غرب شهر کوار، رودخانه قره آغاج، بند بهمن (مشاهده روی نقشه)

بند بهمن در جوار کوهستان و دریاچه آبی

عکاس: محمد بیرامی

بند بهمن یکی دیگر از سدهای روی رودخانه کر است که اطراف آن را زمین‌های سرسبز پوشانده‌اند و گردشگران و طبیعت گردان زیادی در اطراف این دریاچه اتراق می‌کنند. بنا بر نظر متخصصان زمین‌شناسی و مهندسی، قدمت این بند به حدود دو هزار سال پیش می‌رسد و به همین دلیل ارزش تاریخی بالایی دارد.

اطراف بند بهمن روستاهای خوش آب و هوایی قرار گرفته‌اند که مردم این مناطق به کشاورزی و باغداری مشغول هستند. وجود زمین‌های کشاورزی و درختان پر باغ در این منطقه سبب اعتدال آب و هوای این ناحیه شده‌اند.

نمایی از دریاچه بند بهمن در جوار کوه از نمای بالا

عکاس: محمد بیرامی

بند بهمن در جوار کوهستان و دشت کوار قرار دارد و به همین دلیل از آن با نام بند بهمن کوار یاد می‌کنند. بخشی از بند بهمن بردیواره کوهستانی مجاور آن و بخشی دیگر بر بستر سنگی رودخانه قره آغاج قرار دارد. نام این بند در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است. بهترین زمان بازدید از این منطقه فصل بهار است.

روستای مارگون

  • آدرس روستای مارگون: شهرستان سپیدان، کیلومتر ۱۳۰ جاده سپیدان به یاسوج، روستای مارگون (مشاهده روی نقشه)

کوه های اطراف روستای مارگون با پوشش درختان سبز

منبع عکس: صفحه اینستاگرام shiraz-safaa، عکاس نامشخص

روستای مارگون یکی از بلندترین روستاهای استان فارس است که به‌دلیل آبشار معروف آن، گردشگران زیادی در طول سال به این روستا سفر می‌کنند. روستای مارگون در بهار و تابستان آب و هوایی دلپذیر و معتدل دارد؛ اما ۶ ماه دوم سال سرد و پر بارش است. این روستا در گذشته به‌دلیل اقلیم مناسب محل اسکان اقوام عشایر در استان فارس بود؛ اما به مرور زمان محل اقامت دائمی برخی از عشایر شد.

آبشار چشمه ای مارگون از نمای مقابل

منبع عکس: صفحه اینستاگرام shiraz-safaa، عکاس نامشخص

روستا و آبشار مارگون در شهرستان سپیدان و نزدیکی مرز استان‌های فارس و کهکیلویه و بویراحمد قرار گرفته‌اند. دشت‌های اطراف روستای مارگون در بهار پوشیده از لاله‌های واژگون و گل‌های وحشی رنگارنگ می‌شوند. در نزدیکی آبشار مارگون نیز بوته‌های میوه‌های جنگلی به چشم می‌خورند. داخل این روستا نیز مملو از باغ‌های سرسبز و پربار است که در بهار و تابستان به بار می‌نشینند.

آبشار مارگون چشمه‌ای است و برخلاف دیگر آبشارهای معروف ایران از رودخانه‌ها سرچشمه نمی‌گیرد. این آبشار در ادامه مسیر خود در دامنه‌های اطراف جاری می‌شود و به سپیدان می‌رسد. آبشار مارگون بلندترین آبشار چشمه‌ای جهان است و در فصل زمستان قندیل‌های بلند یخی گرداگرد آن را می‌پوشانند. برای بازدید از این آبشار در فصل‌های سرد سال حتما وضعیت آب و هوای منطقه را استعلام کنید.

منبع عکس‌ها: صفحه اینستاگرام shiraz-safaa، عکاس نامشخص

آبشار مارگون در ارتفاع کوهستان قرار دارد و طبیعت زیبا و ویژگی‌های منحصربه‌فرد این آبشار سبب استقبال بالای گردشگران از این منطقه شده‌اند. متاسفانه حجم بالای مسافران و فرهنگ نادرست برخی از این مسافران در برخورد با طبیعت این منطقه، مشکلات زیادی برای مردم روستای مارگون پدید آورده است. امکانات این منطقه پاسخگوی تعداد زیاد گردشگران نیست؛ پس برای بازدید از آبشار و روستای مارگون روزهای پایانی هفته و تعطیلات رسمی را انتخاب نکنید.

تنگه هایقر

  • آدرس تنگه هایقر: ۳۵ کیلومتری جنوب غربی فیروز آباد، روستای رودبال، تنگه هایقر (مشاهده روی نقشه)

مسیر بین دیواره های تنگه هایقر میان صخره های تراشیده

عکاس: سجاد ابراهیمی

تنگه هایقر یکی دیگر از جاذبه‌های طبیعی در استان فارس است که طبیعتی زیبا و شگفت انگیز و آب و هوایی خنک و ییلاقی دارد. این تنگه در شهرستان فیروز آباد فارس قرار دارد و شباهت زیاد آن به دره «گرند کنیون» در آمریکا سبب شهرت بیشتر تنگه هایقر میان گردشگرن داخلی و خارجی شده است.

طول تنگه هایقر به حدود هشت متر می‌رسد و رودخانه‌هایی مانند «قره آغاج» و «فیروز آباد» در آن جریان دارند. این تنگه بر اثر تغییرات جغرافیایی در کوه‌های زاگرس در طول زمان‌های طولانی به وجود آمده و بر اثر فرسایش آب به مرور زمان عمیق‌تر شده است. در حال حاضر دیواره‌های اطراف تنگه ارتفاع زیادی دارند و در بخشی قسمت‌ها به‌صورت پلکانی در آمده‌اند. چشم‌انداز داخل تنگه از بالای صخره‌های بلند آن شگفت انگیز است. داخل این تنگه گونه‌های مختلف خزندگان و جانوران زندگی می‌کنند؛ پس در زمان گشت‌وگذار در تنگه هایقر به شکاف‌های باریک و سوراخ‌های بین سنگ‌ها نزدیک نشوید.

درختان سبز و آسمان آبی پر ابر در تنگه هایقر شیراز

عکاس: سجاد ابراهیمی

تنگه هایقر و مناطق اطراف آن محیطی مناسب برای کوهنوردی و صخره‌نوردی هستند. به‌طور کلی برای بازدید از این تنگه نیاز به آمادگی بدنی بالا و ابزار مناسب کوهنوردی دارید. با ورود به دره هایقر می‌توانید سوار قایق بادی شوید و از گشت‌وگذار میان صخره‌های بلند این منطقه لذت ببرید.

عکاس: سجاد ابراهیمی

بهترین زمان برای سفر به تنگه هایقر فصل‌های بهار و تابستان هستند؛ اما به خاطر داشته باشید بالای صخره‌ها آفتاب مستقیم می‌تابد و به‌دلیل پاکیزگی هوای این منطقه، شدید و سوزاننده است. بازدید از این تنگه در روزهای سرد سال به‌خصوص زمان بارندگی اصلا مناسب نیست و می‌تواند خطرساز باشد. برنامه بازدید از تنگه هایقر، برنامه طبیعت گردی سنگینی است و برای رسیدن به ورودی تنگه هایقر در حدود دو ساعت کوهنوردی پیش رو دارید؛ اما طبیعت اطراف این تنگه در بهار بسیار تماشایی و سرسبز می‌شود.

تنگ تیزاب

  • آدرس تنگ تیزاب: شهرستان سپیدان، ۲۵ کیلومتری اردکان فارس، تنگ تیزاب (مشاهده روی نقشه)

مسیر رودخانه تنگ تیزاب فارس میان درختان سبز

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

تنگ تیزاب یکی دیگر از تنگه‌های پرپیچ‌وخم استان فارس است که طبیعت گردان علاقه‌مند به ماجراجویی را به سوی خود می‌کشاند. این تنگه در فاصله ۲۵ کیلومتری از شهر سپیدان و پس از روستاهای «ریگان» و «ده کهنه» قرار دارد. در تنگ تیزاب نیز حوضچه‌ها و آبشارهای متعددی به چشم می‌خورند که برای آبتنی و فرار از گرمای تابستان مناسب هستند.

تخته سنگ های بزرگ در آبگیر تنگ تیزاب

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

عمق آب در بعضی حوضچه‌های داخل تنگ تیزاب به‌اندازه‌ای است که شناگران از بالای صخره‌ها به این بخش‌ها شیرجه می‌زنند؛ اما برای تازه واردها این کار مناسب نیست. برای ورود به این تنگه نیز مانند دیگر تنگه‌های این استان باید مسیری میان کوهستان را طی کنید. این مسیر از حاشیه رودخانه عبور می‌کند و انواع گیاهان معطر و دارویی در آن به چشم می‌خورند.

برای عبور و بازدید از تنگ تیزاب نیاز به آمادگی بدنی بالا ندارید؛ اما باید شنا بلد باشید؛ در غیر این صورت می‌توانید تنگه را از بیرون تماشا و در باغ‌ها و دامنه‌های سرسبز اطراف آن اتراق کنید. از نخستین روزهای بهار درختان در این منطقه شکوفه می‌دهند و به‌تدریج به بار می‌نشینند. در طول تابستان با سفر به این منطقه می‌توانید از باغداران انواع میوه‌های خوش عطر و طعم را بخرید. از اواخر تابستان تا نخستین روزهای پاییز نیز درختان گردوی اطراف این تنگه بار می‌دهند.

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

رودخانه تنگ تیزاب آب شیرین و سردی دارد و گونه‌های مختلف ماهیان در آن دیده می‌شوند. جنگل‌های اطراف این تنگه را نیز پوشش انبوهی از درختان بلوط پوشانده‌اند و زیباترین چشم‌انداز از طبیعت کوهپایه‌ای زاگرس را دارند. اگر علاقه‌مند به کمپ در طبیعت هستید، تنگ تیزاب و طبیعت اطراف آن بهترین گزینه برای اتراق هستند؛ پس در سفر به این منطقه لوازم و تجهیزات لازم برای کمپ در طبیعت را فراموش نکنید.

پارک ملی بختگان

  • آدرس پارک ملی بختگان: شهرستان بختگان، بعد از روستای حاجی آباد، پارک ملی بختگان (مشاهده روی نقشه)

تپه های داخل پارک ملی بختگان در جوار کوهستان

منبع عکس: سایت نشاط آوران، عکاس نامشخص

پارک ملی بختگان در نزدیکی شیراز یکی از مهم‌ترین مناطق حفاظت شده ایران است که گونه‌های مختلف حیات وحش در آن به چشم می‌خورند. در این پارک جانورانی مانند پلنگ، گربه وحشی، فلامینگو، پلیکان و قوچ زندگی می‌کنند که از با ارزش‌ترین گونه‌های حیات وحش هستند. مساحت منطقه حفاظت شده بختگان در حدود ۱۶۰ هزار هکتار است که از سال ۱۳۷۴ شمسی قسمتی از آن را با عنوان پارک ملی بختگان جدا کردند.

پارک ملی بختگان بخشی از منطقه حفاظت شده به همین نام است که در حدود ۱۶۰ هزار هکتار مساحت دارد

پارک ملی بختگان از خوش آب و هواترین مناطق اطراف شیراز است که جاذبه‌های طبیعی و تاریخی برجسته‌ای نیز دارد. دریاچه‌های «بختگان» و «طشک» از معروف‌ترین جاذبه‌های طبیعی این پارک هستند که از رودخانه «کر» و چشمه «گمبان» تغذیه می‌شوند. اطراف این دریاچه‌ها را نیزارهای وسیعی پوشانده‌اند و بیش از ۹۵ گونه از پرندگان مهاجر در طول سال‌های اخیر به این منطقه آمده‌اند.

در پارک ملی بختگان غارهای طبیعی نیز وجود دارند. دو غار «پل تخت» و «جمال» نمونه‌هایی از این غارها هستند. در سراسر این منطقه گردنه‌های زیبایی به چشم می‌خورند که به‌دلیل وجود چشمه‌های فراوان بسیار سرسبز هستند. در این منطقه ۱۲ چشمه و دو چاه وجود دارد. کاروانسرای شاه عباسی و قدمگاه خضر نبی در جنوب پارک ملی بختگان نیز از برجسته‌ترین بناهای تاریخی این پارک هستند.

رودخانه پارک ملی بختگان در جوار درختان سبز و کوه

منبع عکس: خبرگزاری صدا و سیما، عکاس نامشخص

پرتگاه‌ها، صخره‌ها، دره‌های عمیق، مناظر کوهستانی و باغ‌های سرسبز از دیگر دیدنیهای پارک ملی بختگان به شمار می‌روند. جنگل‌های بلوط زاگرس در این پارک به‌دلیل ارتفاع کم به‌تدریج به جنگل‌هایی با درختان بنه و بادام کوهی تبدیل شده‌اند. این پارک در ۷۰ کیلومتری غرب نیریز و ۱۰۰ کیلومتری شرق شیراز قرار دارد.

روستای تنگ براق

  • آدرس روستای تنگ براق: شهرستان اقلید، ۲۰ کیلومتری سده، روستای تنگ براق (مشاهده روی نقشه)

درختان پاییزی در جوار آبگیر روستای تنگ براق

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

روستای تنگ براق از زیباترین روستاهای اطراف شیراز در بخش سده شهرستان اقلید است. این روستا از جنوب به شهرستان‌های مرو دشت و سپیدان می‌رسد و به‌جز جاذبه‌های طبیعی، دیدنیهای تاریخی برجسته‌ای نیز دارد. روستای تنگ براق در حدود دو هزار متر از سطح دریا بلندتر است و در نواحی کوهستانی سرسبز و خوش آب و هوا قرار دارد.

اطراف روستای تنگ براق را مزارع سرسبز و باغ‌های پر درخت پوشانده‌اند. خانه‌های این روستا در شیب ملایم کوه قرار دارند و چشم‌انداز آن‌ها به مناطق اطراف بسیار زیبا است. در طول فصل‌های بهار و تابستان باغ‌های این روستا پراز میوه‌های رنگارنگ و زمین‌های اطراف سرسبز و تماشایی می‌شوند.

چادرهی عشایر در دشت‌های سرسبز روستای تنگ براق

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

از مهم‌ترین دیدنیهای اطراف روستای تنگ براق می‌توان به غار طبیعی براق و دریاچه ملاصدرا اشاه کرد. کتیبه‌ای باستانی به خط پهلوی در این روستا کشف کرده‌اند که سبب شهرت دوچندان این منطقه شده است. روستای شیرین و فرهاد، چشمه‌های پالنگان، باتلاق گور بهرام و رودخانه کر از دیگر جاذبه‌های نزدیک این روستا هستند.

معروف‌ترین جاذبه طبیعی در روستای تنگ براق دره‌ای زیبا و شگفت انگیز است که نام این روستا را از روی آن برداشته‌اند. تنگ براق در بخش شمالی این روستا قرار دارد و بین شکاف کوهستان به وجود آمده است. آبشار مارگون مقابل این تنگه قرار دارد و آب سد درودزن در این دره جاری می‌شود. آبشار براق نیز در امتداد این رود شکل می‌گیرد و در انتهای این تنگه از کنار صخره غار آهکی براق فرو می‌ریزد.

مسیر آبگیر تنگ براق میان صخره های کوه

عکاس: سعید میناب سالمی (Instagram: saeed.shz72)

اطراف تنگ براق را درختان سربه‌فلک‌کشیده، چشمه‌های جوشان، رودخانه‌های خروشان، غارهای طبیعی و صخره‌های آهکی پوشانده‌اند. ارتفاع دیواره‌های  این تنگه بین ۴۰ تا ۱۰۰ متر است و جریان آب دائمی از میان آن‌ها عبور می‌کند. آب رودخانه تنگ براق در نهایت به رود کر می ریزد. حوضچه‌های زیر آبشار تنگ براق برای آبتنی در تابستان مناسب هستند و مسافران زیادی در ۶ ماه نخست سال اطراف آن‌ها اتراق می‌کنند. روستای تنگ براق و مناطق اطراف آن از زیباترین ییلاقات شیراز هستند.

تنگ ایج

  • آدرس تنگ ایج: جاده شیراز به استهبان، دو کیلومتری جنوب استهبان، روستای ایج، تنگ ایج (مشاهده روی نقشه)

آبراهه میان مسیر صخره ای تنگ ایج فارس

منبع عکس: سیری در ایران، عکاس نامشخص

تنگ ایج یکی دیگر از دره‌های خوش آب و هوا و تماشایی در استان فارس و اطراف شیراز است. روستای ایج با جاذبه‌های تاریخی و طبیعی برجسته، یکی از پرطرفدارترین ییلاق‌های شیراز میان گردشگران به شمار می‌رود. تنگ ایج در دو کیلومتری این روستا و در بخش جنوبی قلعه باستانی ایج قرار دارد. مسجد سنگی ایج در این قلعه از معروف‌ترین جاذبه‌های تاریخی نزدیک به این تنگه است.

تنگ ایج در نزدیکی روستایی به همین نام قرار دارد. این منطقه از باستانی‌ترین نواحی استان فارس است و آثار تاریخی و کتیبه‌های باستانی در آن کشف شده‌اند

تنگه و روستای ایج در منطقه‌ای کوهستانی در جنوب استهبان قرار دارند و آثار تاریخی و کتیبه‌های باستانی این دره، قدمت بالای این منطقه را نشان می‌دهند. مسجد جامع، آب انبارهای سنگی و زیارتگاه‌های این روستا از معروف‌ترین جاذبه‌های اطراف تنگ ایج هستند. معماری روستای ایج نیز توجه گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند.

تنگ ایج آب و هوایی معتدل و کوهستانی دارد. اطراف این تنگه را کوهستان‌های بلند، درختان انبوه و چشمه‌های طبیعی پوشانده‌اند. پوشش کوهستانی و فرسایش صخره‌های کوه‌ها در طول زمان این تنگه را به وجود آورده‌اند. در این منطقه رودخانه‌های دائمی در طول سال جریان دارند.

بهترین زمان برای سفر به تنگ ایج از نخستین روزهای فصل بهار آغاز می‌شود و تا پایان تابستان ادامه دارد. این منطقه سردسیر است و آب و هوای آن در طول ۶ ماه دوم سال سرد می‌شود. برای بازدید از تنگ ایج باید از مسیر پرپیچ‌وخم کوهستانی عبور کنید؛ اما برای دسترسی ساده‌تر به این تنگه می‌توانید از راهنماهای محلی نیز کمک بگیرید.

تنگ رغز

  • آدرس تنگ رغز: جاده شیراز به داراب، ۳۰ کیلومتری داراب، گردنه دراکویه، جاده خاکی تنگ رغز، تنگ رغز (مشاهده روی نقشه)

مسیر آبی تنگه رغز میان صخره های تو در تو

منبع عکس: صفحه اینستاگرام هم‌سفر شو، عکاس نامشخص

تنگ رغز در جنوب شرقی استان فارس قرار دارد و فاصله آن تا شهر شیراز نسبت به سایر دیدنیهای اطراف این شهر بیشتر است؛ اما از این منطقه زیبا و تماشایی با نام عروس تنگه‌های ایران نام می‌برند. این تنگه در منطقه حسن آباد و در نزدیکی شهر داراب قرار دارد. طول تنگه رغز به چهار کیلومتر می‌رسد و دیواره‌های صخرهای بلند در امتداد مسیر این تنگه قرار گرفته‌اند.

مسیر آبی داخل تنگه رغز میان صخره ها

منبع عکس: صفحه اینستاگرام هم‌سفر شو، عکاس نامشخص

در تنگ رغز بیش از ۶۰ آبشار فصلی و دائمی به چشم می‌خورند. زیر آبشارها حوضچه‌های زلالی شکل گرفته‌اند که محیطی مناسب برای آبتنی در فصل‌های گرم سال دارند. تعداد این حوضچه‌ها در طول مسیر تنگ رغز به بیش از ۱۰۰ عدد می‌رسد. برای دسترسی به بعضی از قسمت‌های این تنگه نیاز به ابزار مناسب صخره نوردی دارید؛ اما عبور از بخش عمده این تنگه، برای عموم گردشگران امکان‌پذیر است.

از معروف‌ترین آبشارهای تنگ رغز می‌توان به آبشار «وداع» با بیش از ۴۵ متر ارتفاع اشاره کرد. حوضچه زیر این آبشار نیز عمیق است و عمق بخش میانی آن به ۱۰ متر می‌رسد. آبشار «آذرخش» با ارتفاع ۶۵ متر و آبشارهای «نگین» و «کبوتر» به‌ترتیب با ارتفاع‌های ۱۶ و ۲۵ متر از دیگر آبشارهای معروف در این تنگه هستند.

منبع عکس‌ها: صفحه اینستاگرام هم‌سفر شو، عکاس نامشخص

بهترین زمان برای بازدید از تنگ رغز و شنا در حوضچه‌های آن فصل تابستان است. در فصل‌های پاییز و بهار و به‌خصوص در زمان بارندگی احتمال وقوع سیل در این تنگه وجود دارد و هوای این منطقه سرد است. برای بازدید از تنگ رغز بهتر است به‌صورت دسته‌جمعی و گروهی عازم شوید. بازدید از این تنگه برای کسانی که شنا بلد نیستند یا ترس از ارتفاع دارند، مناسب نیست.

گردشگاه میان کتل

  • آدرس گردشگاه میان کتل: جاده قدیم شیراز به کازرون، ۲۰ کیلومتری جنوب غربی دشت ارژن، گردشگاه میان کتل (مشاهده روی نقشه)

جاده جنگلی گردشگاه میان کتل از نمای بالا

منبع عکس: سایت سیتی پدیا، عکاس نامشخص

گردشگاه میان کتل منطقه‌ای ییلاقی و زیبا در نزدیکی شیراز و در فاصله ۲۰ کیلومتری از دشت ارژن است. این منطقه به‌دلیل زندگی گونه کمیاب گوزن زرد در آن اهمیت بالایی دارد. گردشگاه میان کتل میان جنگل‌های «میان بنه» و در جوار کوهستان‌های سرسبز قرار گرفته‌ است و چشم‌اندازی زیبا به طبیعت اطراف دارد.

پوشش انبوه جنگلی و دشت‌های سرسبز کوهپایه‌ای سبب آب و هوای عالی در گردشگاه میان کتل شده‌اند. این منطقه از مهم‌ترین جنگل‌های بلوط نیز هست و نقاط مرتفع آن به منطقه برم اشراف دارد. دمای هوای این نواحی در طول فصل سرما به‌شدت کم و با شروع بارندگی‌ها این گردشگاه سفیدپوش می‌شود.

آبگیر میان سبزه زار در گردشگاه میان کتل فارس

منبع عکس: سایت گردشگری ۷۲۴، عکاس نامشخص

گردشگاه میان کتل از بکرترین ییلاق‌های اطراف شیراز است که ظرفیت‌های گردشگری زیادی در تمام فصل‌های سال دارد. گرچه در زمستان این منطقه سرد و پوشیده از برف است، برای علاقه‌مندان به طبیعت گردی در فصل سرد زیبایی‌های دو چندان دارد. گردشگاه میان کتل در نزدیکی جاده قدیمی شیراز به کازرون قرار گرفته است و تنها ۱۴ کیلومتر از مسیر دسترسی به این ییلاق زیبا از مسیر خاکی می‌گذرد.

در این مقاله به معرفی ییلاقات شیراز پرداختیم. اگر از این مناطق زیبا و خوش آب و هوا بازدید کرده‌اید در ادامه تجربه‌های خود از سفر به مناطق ییلاقی شیراز را با ما به اشتراک بگذارید.

پرسش‌های متداول

بهشت گمشده شیراز کجاست؟

منطقه تنگ بستانک را به‌دلیل جاذبه‌های بکر آن و شهرت کمتر میان گردشگران به نام بهشت گمشده شیراز می‌شناسند.

عروس تنگه‌های ایران چه نام دارد؟

از تنگ رغز با نام عروس تنگه‌های ایران یاد می‌کنند.

دلیل نام‌گذاری دشت هفت برم چیست؟

وجود چهار آبگیر دائمی و سه آبگیر فصلی در دشت برم، سبب نام‌گذاری این منطقه به نام هفت برم شده است.

دلیل رنگ صورتی دریاچه مهارلو چیست؟

وجود نوعی جلبک آب شور سبب رنگ صورتی دریاچه مهارلو می‌شود./ دیدنی‌های اطراف شیراز

منبع: کجارو

 

 

 

پایگاه اطلاع رسانی نشریه برکه بطور منظم خبر های استان فارس علی الخصوص خبر شیراز را به همراه اخبار خوزستان و جنوب ایران را برای شما منتشر میکند  با ما همراه باشید.

امتیازدهی
نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج